RWFund logo

RWFund logo

Čitajte: Seksualnost cigana: O intimnosti: romska i autsajderska perspektiva”

“Ima mnogo knjiga koje su napisane kao da je neko štampao doktorat i nije napravio nikakav napor da tekst bude relevantan i povezan sa širim krugom čitalaca.”

“A ova knjiga je veoma retka. Prvo, može da je čita neko ko hoće da bude ekspert/kinja o Romima, a i čitatelji/ke koji ništa ne znaju o Romima, pravima manjina ili o politikama građanskih prava u Istočnoj Evropi. Interesantna je za studentkinje i studente rodnih studija, ali i za ljude koji nikada nisu ovu vrstu knjige uzeli u ruke. I bavi se određenim veoma važnim pitanjima ljudskih prava koja su ostale knjige prenebregle. Okuplja reči romskih aktivistkinja i aktivista i ne-Romskih pisaca i spisateljica, visokoobrazovanih Romkinja i žena sa ulice. To se teško nalazi.

Važan doprinos je ispitivanje odakle dolaze izvesni stereotipi i zašto istrajavaju. Knjiga daje zanimljive ideje o istoriji i sadašnjosti predstava o Ciganima kao divljim, slobodnim duhom, koji su siromašni zato što neće da se prilagode, o devojkama koje su previše strasne da bi sedele u školi, koje su maloletne majke jer su Cigani vatrena stvorenja. Ona govori o stereotipima koje autsajderi imaju o Romima, ali takođe – a to je veoma retko – o stereotipima koje Romi imaju jedni o drugima, Vlasi o Romungrima, jedna grupa o drugoj. Priča i kako Romkinje vide svoju interakciju sa muškarcima, i u domaćinstvu i na poslu i u političkom okruženju. I, kao što naslov sugeriše, gleda i kako neki Romi saobraćaju i sa Romima i sa ne-Romima u spavaćoj sobi. To nije urađeno iz zabave ili budalaštine, već kao prozor u druge teme.

Ovo nije prva knjiga koja govori kako se državne politike odnose prema seksualnosti i reproduktivnom zdravlju Roma, ali je prva koja to povezuje sa porodičnim životom, evropskom kulturnom istorijom i širom slikom.”

Iz intervju sa Džadom Nirenbergom, priređivačem izdanja.

Stipendistkinje našeg programa “Žarana Papić” sa ženskih i rodnih studija u Beogradu i Novom Sadu, aktivistkinje i umetnice Silvia DražićJelena Jovanović,Milica TurnićOlivera BabićRadoslava AralicaVeronika MitroKsenija LivadaJasmina TešanovićIva KljakićEmilia EpštajnAna Zorbić i Slavica Stojanović volonterski su prevele autorske tekstove raznih žanrova, a kao lektorka  je volontirala Đurđica Ergić.  Na sve redaktorske dileme spremna pomoć je stizala od Tatjane PerićSvenke SavićAdriane ZaharijevićMarije LukićJarmile HodoličLaure Spariosu i Bojane Veselinović.

Vaš primerak knjige “Seksualnost Cigana – O intimnosti: romska i autsajderska perspektiva”  možete podići u našoj  kancelariji: Braće Baruh 6, 11000 Beograd. Knjigu možete naručiti i za slanje poštom preko naše kontakt stranice.

Molimo vas da se predhodno najavite na broj 011 322 1139.

Knjigu možete da u elektronskom obliku preuzmete ili pročitate ovde.

seksualnost_cigana_cover