RWFund logo

RWFund logo

Kritički život 5: Kultura i imperijalizam – Edvard Said

Najnovije izdanje u ediciji Izvori epistemologije: kritički život vam predstavlja prevod filma “Senka Zapada: Arapi – živa istorija”, za koji je scenario napisao Edvard Said.

Pustošenjima 1982. prethodila su pustošenja 1973. i 1967, 1956. i 1948. i u svim tim periodima ljudi su ovaj deo sveta posmatrali kroz vizije nečega što su verovali da ovde treba da bude. I zašto se ovaj poslednji ciklus nasilja i raseljavanja nastavlja? Kako je došlo do toga? Odgovor se, verujem, može naći u poslednja dva veka istorije, u istoriji modernog Zapada i njegovog bavljenja Orijentom.

Edvard Said 

said screenshot 1


U okviru serijala od deset epizoda, 1983. je predstavljen dokumentarno-filmski projekat “The Arabs – A Living History 1979-1983” u kojem je istorija arapske kulture predstavljena od strane savremenih stvaralaca arapskog porekla, a za sedmi nastavak pod naslovom “The Shadow of the West” je bio zadužen poznati filozof, profesor književnosti i autor Edvard Said (Edward Wadie Said, 1935-2003) poreklom iz Jerusalima. U filmu, koji se bavi promenama koje su zahvatile arapski svet u novom ekonomskom i političkom poretku u modernom periodu, Said ispituje odnose između Evrope i Bliskog istoka kako su se razvijali još od perioda krstaških ratova, naslanjajući se na svoju poznatu književnu trilogiju “Orientalism”, “The Question of Palestine” i ”Covering Islam”. Kao što važi i za književnu i filozofsku zaostavštinu Edvarda Saida, film “Senka Zapada: Arapi – živa istorija” je danas verovatno aktuelniji nego ikada, a Rekonstrukcija Ženski fond vam ga sada predstavlja preveden na naš jezik!

Film možete da pogledate ovde.

kriticki-zivot-said

 


Ovom prilikom, Rekonstrukcija Ženski fond vam poklanja i Uvod u knjigu Kultura i imperijalizam Edvarda V. Saida, koji možete da preuzmete ovde.

said banner


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: