RWFund logo

RWFund logo

Newsletter – decembar 2016

Pred vama je deveti po redu newsletter Rekonstrukcije Ženski fond. Pratite naš rad, priključite se, donirajte!!!

Ulazak voza

Sećate se Ulaska voza u stanicu braće Limijer? Nakon eksperimenata sa „bežičnom telegrafijom” nastao je radio. Pre 4400 godina pisala je/pevala prva od zapamćenih autora, autorka Enheduana, u Mesopotamiji.  Reč, slika, glas, istorija, politika, ne mogu se iskoreniti.
Kada se sužava, javni prostor puca po šavovima, peva, seća se, daje soli pameti. Specijalni fokus je program koji je namenjen poentiranju u feminističkom aktivizmu. Od 2016. struktuirale smo Specijalni fokus kroz tematske pozive za podnošenje projekata. U centru pažnje su naše ukorenjene brige: militarizam, nacionalizam, rasizam. Cilj nam je da razumemo, razmenimo, identifikujemo i podržimo aktivnosti koje se suočavaju sa izvorima sadašnje politike.  Ove, prve godine programa, podržale smo 21 projekat, rad 20 različitih formalnih i neformalnih grupa i kolektiva.  Neki su još u toku, neki će ostati zabeleženi samo u procesima učesnika i učesnica, a znatan broj možete da čujete, čitate i gledate u raznim formama. Mi sad tražimo način da se sretnu oni/e koji su se pojavili u Specijalnom fokusu.

Jedno mesto je ovaj newsletter:

Slušajte i gledajte operu Bela ruža; čitajte na sajtu Radničke komune LINKS; saslušajte kratak izveštaj sa regionalne studentske konferencije Književnost i umetnost u Jugoslaviji: (dis)kontinuiteti (1918 – 1992), u Beogradu, u organizaciji Klub studenata istorije umetnosti (KSIU) i Kluba studenata opšte književnosti i teorije književnosti (Klub 128); informišite se o časopisu Zent.

Drugo mesto je Fokus na Fokus:

Na našem sajtu je otvorena nova rubrika Fokus na Fokus, u njoj gledajte film Ženski sud – feministički pristup pravdi, o prvom ženskom sudu na teritoriji Evrope, održanom u Sarajevu, od 7. do 10. maja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa sa prostora bivše Jugoslavije; film Žanka, iskustvo, stav i borba Žanke Stojanović čiji je sin jedan od 16 žrtvovanih radnica i radnika RTS-a u bombardovanju 1999.; slušajte radio emisije Novinarske asocijacije Rusina Minijature o maksi temama, na srpskom i rusinskom jeziku: Angažovana umetnost, Nacionalizam, Fundamentalizam, Militarizam, Rasizam, Fašizam; radio emisiju “Ona kaže”, o tome zašto se, i na štetu sopstvenog života, povinujemo velikim nametnutim autoritetima, kakvi su država, nacija, crkva, tradicija i novac, a odgovore na to pitanje daju nam hrabre žene koje su se suočile sa sopstvenim strahovima i prepoznale mogućnost pobune i promene.

Sledeće godine, nove vesti. Širite Specijalni fokus!

Gde se ovaj glas čuje, tamo srce pobeđuje…

U oviru feminističke filantropije predstavljamo vam i deo programa gde možete da pročitate i informišete se o ženama u rubrici: One nas inspirišu i motivišu! Delimo sa vama dva nova intervjua Ana Vulf i Brigitte Cirla.

Evo šta nam Ana poručuje kada smo je pitale zašto je važno ulagati novac u ženska ljudska prava i umetnost?

Zato što mislim da se mnogo novca ulaže u muške stvari kao što su rat i oružje i da bi, ako bi polovina tog novca mogla da bude uložena u ženska prava, svet verovatno bio drugačiji, detinjstvo bi bilo drugačije, bilo bi manje bede i siromaštva – i morali bismo manje da se borimo za opstanak. Mi radimo po hiljadu stvari, po tri i više poslova dnevno, a bilo bi dobro da možemo da koncentrišemo energiju na sopstvenu sigurnost… ekonomska sigurnost je poput doma.

Više informacija na našem sajtu >>>

Sestre to rade najbolje…

Drage Sestre iz RŽF, mnogo nam je značila vaša akcija prikupljanja novca za Noborder Srbija kolektiv koja se odigrala u Ljutiću, u opuštenoj atmosferi. To što nas je neko na lokalu pozvao i ponudio finansijsku podršku i omogućio nam da nešto kažemo o svom radu i situaciji u kojoj se nalaze migranti na terenu doprinelo je da osetimo neku vrstu poleta. Cela akcija i veliki odziv zajednice su nas osnažili i pokazali nam da naš rad nije tako nevidljiv. Novac koji je prikupljen koristile smo za tekuće troškove, kao što su kupovina benzina za odlazak na granice, štampanje info materijala za lokalno stanovništvo i migrante, direktnu pomoć u hitnim slučajevima na terenu i dr. Hvala na podršci.

Noborder Srbija kolektiv


Stanici Servisu za savremeni ples, kao maloj organizaciji sa velikim zadacima, saradnja sa Fondom donela je zamah i podstrek u bavljenju odnosima sa javnošću (za šta nikad nemamo ni vremena ni resursa). Akcija Sestre to rade najbolje za naš Kondenz festival povezala nas je sa novom publikom i pokazala kako se mogu spojiti aktivizam, solidarnost, druženje i PR. Novac koji smo sakupili potrošen je na pripremu festivala i plaćanje naših dragocenih saradnika poput fotografa, vozača, tehničara. Hvala Sestrama, hvala Fondu!

Marijana Cvetković, Stanica Servis za savremeni ples


Ove godine, 31. marta, u prostorije Društvenog centra Oktobar su upali nacisti. Sedam muškaraca sa motkama je uletelo u Oktobar. Tom prilikom nekoliko osoba iz našeg kolektiva je teže ili lakše povređeno, polomljeno je više prozora, ispreturan je inventar, lomljene su flaše i čaše. Među ljudima koji su momentalno uputili solidarnu podršku bile su i drage Sestre. U najboljem duhu feminističkih, antifašističkih i slobodarskih tradicija, pokazale su neizmernu brigu i solidarnost, razumevši da nam je kao kolektivu bilo potrebno neko vreme za konsolidaciju. U tom vakuumu, Sestre su preuzevši jedan deo naših redovnih obaveza spram Oktobra omogućile da Oktobar u najkraćem mogućem roku nastavi sa redovnim aktivnostima, da se prostor popravi i da povređeni članovi i članice kolektiva dobiju priliku da se oporave od napada.

Solidarno, kolektiv Društvenog centra Oktobar


Ove godine ponosno kažemo dodelile smo 15.923.449 RSD za ženske grupe, kolektive, inicijative i stipendije!

Podržite i vi nas!

Rekonstrukcija Ženski fond nastavlja sa kampanjama i promocijom lokalne filantropije. Podstičemo naše prijateljice i prijatelje da razmisle o ulaganju u budućnost žena, ženskih grupa, kao i o ulaganju u jedinu žensku fondaciju u Srbiji. Nastavljamo da sakupljamo novac jer Žene su prisutne svuda i žene znaju kuda!

Instrukcije za uplatu na tekući račun:
Naziv računa: Rekonstrukcija Ženski fond
Adresa: Braće Baruh 6/41, Beograd
Broj računa: 205-0000000185125-38
*** Svrha: donacija
PIB: 103330891
Matični broj: 17544420

Sve banke traže da se odredi suma koju uplaćujete, i dan u mesecu kada hoćete novac da vam se skine sa računa.

Instrukcije za fiskalno sponzorstvo:
Ukoliko živite u Sjedinjenim Američkim Državama a želite da donirate Rekonstrukciji Ženskom fondu, možete to lako da uradite putem fiskalnog partnerstva koje RŽF ima sa Global Fund for Women. Vaša donacija se može odbiti od poreza. Da date donaciju pratite link > > >

Copyright © 2016 rwfund.org
Our mailing address is:
office@rwfund.org

unsubscribe from this list – odjavite se sa ove liste    update subscription preferences – promenite vaša podešavanja

Email Marketing Powered by MailChimp