RWFund logo

RWFund logo

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 2004

( 25. 11 – 10. 12. 2004.)

IZVEŠTAJ

Nacionalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” sa porukom “One nemaju poverenja – Zašto?”, organizovana je u preko 45 gradova u Srbiji (Pirot, Negotin, Novi Pazar, Tutin, Leskovac, Vlasotince, Bor, Majdanpek, Vranje, Knjaževac, Trstenik, Kruševac, Dimitrovgrad, Valjevo, Kragujevac, Užice, Vršac, Zrenjanin, Velika Plana, Sombor, Požega, Ćuprija, Jagodina, Loznica, Pančevo, Kikinda, Petrovac na Mlavi, Subotica, Prijepolje, Vrbas, Prokuplje, Požarevac, Zaječar, Priboj, Nova Varoš, Niš, Smederevo, Smederevska Palanka, Bajina Bašta, Šabac, Arilje, Čajetina, Aranđelovac, Sremska Mitrovica, Seleuš, Novi Sad i Beograd). Ove godine, naglasak je stavljen na zdravstvene posledice nasilja, jer prema zvaničnim statistikama Autonomnog ženskog centra – Žensko zdravlje, svaka 4. žena u Srbiji doživela je fizičko nasilje od strane muškog člana porodice, svaka 5. ima teške telesne povrede, ali se 78% njih nikome ne obraća za pomoć.

Nosilac kampanje, Autonomni ženski centar iz Beograda, uspešno je sarađivao sa mnogobrojnim ženskim grupama, koje su u svojim gradovima organizovale različite akcije: (deljenje pamfleta na glavnim ulicama, ispred gradskih institucija – opštine, suda, policije; postavljanje instalacija…). U Srbiji je podeljeno 40.000 letaka, a u Beogradu 5.000 .

U sedam gradova (Beograd, Leskovac, Novi Sad, Zrenjanin, Užice, Velika Plana i Šid), na gradskim pijacama i trgovima, Žene na delu organizovale su ulični performans u izvođenju ACT Women i Akademskog pozorišta koji je izazvao različite reakcije prolaznika/ca.

Za potrebe Kampanje, urađeni su tv spot (režirao ga je Milutin Petrović) i radio džingl (na srpskom i romskom jeziku) u trajanju od 20 sekundi, koji su tokom “16 dana” emitovani na 25 lokalnih i 2 beogradske televizije i 30 lokalnih i 14 beogradskih radio stanica . Za sva televizijska i radijska emitovanja spota i džingla, dobijena su medijska sponzorstva. Inače, tv spot su preuzeli iz zagrebačkog Centra za žene žrtve rata, kojim su promovisali kampanju u Hrvatskoj. Spot i džingl podeljeni su i novinarkama (25) koje su učestvovale na seminaru “Odgovornost medija i nasilje nad ženama”, 6. i 7. novembra 2004. u organizaciji “Rekonstrukcija Ženski fond”.

Poslanicima u Parlamentu Srbije podeljeni su, prvog dana kampanje, pamfleti. Predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Narodnoj skupštini, Leila Ruždić Trifunović, gostovala je 25. novembra, povodom početka kampanje u Beogradskoj hronici Prvog programa RTS-a i dala izjave za dnevne novine “Politika”, “Danas” i “Glas javnosti”. 25. novembra i 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, u Parlamentu je, tim povodom, sazvana konferencija za novinare koji prate skupštinska dešavanja.

Na sednici Skupštine Vojvodine koja je održana 3. decembra, poslanicima su podeljeni pamfleti uz propratni tekst o “16 dana aktivizma” i tekst muškog manifesta Španije protiv nasilja nad ženama. Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, organizovana je jednodnevna konferencija pod nazivom “Institucionalni modeli za rešavanje problema nasilja nad ženama”, na kojoj su svoje modele predstavili: Centar za socijalni rad Sombor, Savetovalište za brak i porodicu, Beograd i Autonomni ženski centar iz Beograda. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici 35 centara za socijalni rad sa teritorije Vojvodine, 5 SOS telefona, kancelarije pokrajinskog ombudsmana i drugih pokrajinskih sekretarijata i organizacija za zaštitu ljudskih prava.Tokom kampanje, Centar za socijalni rad Sombor dobio je pomoć u iznosu od 50.000 dinara za Opštinski fond za žrtve nasilja u porodici, a novosadski SOS telefon 6.000 dinara za registrovanje i otvaranje žiro računa. Predstavnici Sekretarijata gostovali su u više televizijskih emisija posvećenih nasilju nad ženama, na lokalnim i regionalnim tv stanicama.

Efekti: Za vreme trajanja kampanje, 112 žena je odlučilo da se javi Autonomnom ženskom centru po prvi put i zatraži pomoć. Inače se u ovom periodu AŽC-u javi u proseku 60 žena, međutim, zahvaljujući poruci koju su širom Srbije uspele da prenesu ženske grupe i mediji, taj broj se gotovo udvostručio.

Rekonstrukcija Ženski fond finansijski je podržala izradu tv spota, radio džingla i štampanje dela tiraža pamfleta, kao promotivnog materijala kampanje; organizaciju seminara za novinare “Odgovornost medija i nasilje nad ženama” i putne troškove performansa. Deo tiraža, kao i kompletan performans, finansirao je Balkanski fond za podršku lokalnim inicijativama.

Ovom prilikom, posebno ističemo volonterski rad članica Autonomnog ženskog centra (koordiniranje, logistika i osmišljavanje kampanje) i svih ostalih ženskih organizacija koje su učestvovale u kampanji.