RWFund logo

RWFund logo

Stop spomeniku zločincima!

ZUC logo

Povodom namere beogradskih vlasti da u parku preko puta Železničke stanice postave spomenik, kako objašnjavaju, “svim žrtvama ratova i braniocima otadžbine na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih“, Žene u crnom osuđuju ovaj potez vlasti u Srbijii, budući da je reč o nečovečnom i nemoralnom  činu koji izjednačava žrtve i zločince.

O tome kakva je namera i kakvo bi trebalo da bude spomen obeležje za koje se zalaže Skupština Grada, svedoči izjava zamenika predsednika Skupštine Zorana Alimpića: “Svi spomenici u svetu posvećeni vojnicima u ratovima, na neki način su i spomenici ljudima koji su ubijali, koji su pucali“. On je, takođe, rekao da je to “spomenik braniocima, ljudima koji su pozvani u vojsku da brane svoju zemlju, koji su se odazvali, koji su dali svoj život“.

Napominjemo da je Alimpić  član Predsedništva Demokratske stranke čiji je B. Tadić predsednik. Izgradnjom nakaznog beogradskog spomenika, kakav je u Španiji zamislio diktator Franko, ova vlast zatvara vrata svakom suočavanju sa prošlošću, ruga se svim pravosnažnim presudama Haškog tribunala.

Zahtevamo da se prekine cinično* *prekrajanje istorije, koje zločince agresorskih vojski države Srbije predstavlja kao branioce zemlje. Smatramo sramnim da se podiže spomenik učesnicima u agresorskim ratovima Srbije, iza kojih su ostajale žrtve, ubijene, oskaćene, silovane, kao i uništeni i opljačkani domovi.

Istovremeno, podsećamo da je namera Žena u crnom i slobodnih građanki i građana Beograda da se u Beogradu podigne spomenik žrtvama genocida u Srebrenici odbijen na ponižavajući način, bez ikakvog razumevanja takvog čina.

Uvek smo smatrale da je vrlina i  herojski čin bilo odbiti učešće u svakom, a kamoli agresorkom ratu, zato smo podržavale dezertere, prigovarače savesti i antiratne aktiviste,  koji su zbog toga trpeli ogromne represije, od države, ali i od društva zaslepljenog nacionalističkom ideologijom.

Takođe smo tražile i da se postavi spomenik neznanom srpskom dezereteru, što takođe nije prihvaćeno. Da je to prihvaćeno, to bi značilo da aktuelna vlast pravi prekid sa zločinačkom politikom Slobodana Miloševića.

Podsećamo da je sličnih pokušaja da se u spomen – obeležjima izjednače žrtve i zločinci bilo i ranije, i da je to okrutna uvreda žrtava zločinačkih pohoda na Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo, Srebrenicu, Drenicu/Drenicë i druge toponime agresije osmišljene i naređene u Beogradu.

Gradska vlast se na ovaj način pokazuje kao ozbiljna konkurencija krajnje desnim, militantnim skupinama koje glorifikuju ratne zločine i njihove počinitelje.

Apelujemo na slobodnomisleće i hrabre građanke i građane Beograda da se suprotstave ovoj nameri, ne pristanu na relativizaciju zločinačkih politika, da ne pristanu na veličanje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

 

U Beogradu, 16.02.2012.

Žene u crnom