RWFund logo

RWFund logo

8. mart 2015!

Drage prijateljice i prijatelji, Rekonstrukcija Ženski fond ima veliko zadovoljstvo da vam prikaže Mapu obeležavanja 8. marta u Srbiji 2015. godine spisak događaja koji obeležavaju 8. mart u regionu.

Program štampane i pdf  Mape obeležavanja 8. marta u Srbiji obuhvata dešavanja u gradovima: Beograd, Prijepolje, Niš, Vranje, Pirot, Tutin, Novi Sad, Vlasotince, Kruševac, Pančevo, Užice, Leskovac… 8. mart je za feministički pokret bitan, kako zbog istorije borbe za prava, slobodu i izražavanje, tako i zbog solidarnosti, umrežavanja, vidljivosti  i akcije. Ovo je jedan od načina da beležimo i arhiviramo istoriju feminističkih i ženskih organizacija.

Vidimo se 8.marta u 13 časova  na Trgu Republike, kada kreće ulični marš

DOSTOJANSTVEN RAD A NE GLAD!

Uključite se u naše programe, podržite akcije, pogledajte, šaljite MAPU koju ćete naći na našem sajtu.


8 mart srbija

8 mart region


Srdačno vaše,

Rekonstrukcija Ženski fond 2015-mapa-desh-800

 

MAPU OVOGODIŠNJIH DOGAĐAJA ZA 8. MART U SRBIJI MOŽETE DA PREUZMETE OVDE.

MAPU OVOGODIŠNJIH DOGAĐAJA ZA 8. MART U REGIONU MOŽETE DA PREUZMETE OVDE.


1. S.T.R.I.K.E., Novi Sad

Dramski prikaz: “Naša savremenica Savka Subotić ( po tekstu Gordane Stojaković)

12 .03. (četvrtak)  u 13 h u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29)

Govore: Milena Šijački Bulatović, prvakinja SNP u penziji i autorka Gordana Stojaković
Dramski prikaz “Naša savremenica Savka Subotić” rađen je na osnovu odabrane prepiske  Savke Subotić (1834–1918.), žene koja je osmislila i efektno sprovela u delo plan ekonomskog osnaživanja žena na selu u drugoj polovini 19. veka. Koristeći žensko znanje i veštinu u izradi platna, ćilima i odeće prilagodila ih je evropskim standardima, što je omogućilo njihovu široku prodaju. U isto vreme Savka Subotić je podučavala seosku ženu i na drugim planovima. Takođe je skupljala narodno folklorno blago i bavila se proučavanjem i tumačenjem ornamenata na tkaninama.  Zalagala se za kvalitetno obrazovanje žena kao preduslov za njihovu kvalifikaciju za nova zanimanja. Sedamdesetih godina 19. veka predvodila je akcije za otvaranje viših ženskih škola u Vojvodini. Zbog velikih zasluga na planu borbe za ženska prava, gotovo sva udruženja Srpkinja izabrala su je za počasnu članicu. Bila je prva predsednica Srpskog narodnog ženskog saveza i odlična retoričarka, a nakon predavanja u bečkom Naučnom klubu 1910. nazvana je Der Mutter ihres Volkes. Zabeleženo je da je sa velikim uspehom govorila na Međunarodnom kongresu za žensko pravo glasa u Budimpešti 1913.


2. Centar za devojke,  Niš

Marš – 06. 03. (petak) u 12h u organizaciji Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti i Centra za devojke Niš.  Početak  marša je u 12:00 na platou  ispred Galerije Srbije. Maršruta  kojom ćemo se kretati su ulice: Obrenovićeva, Nikole Pašića, Stefana Prvovenčanog,  7.juli. Tokom marša, zastaćemo ispred Opštine grada Niša, Osnovnog Suda u Nišu i Gradske kuće i preko megafona izneti zahteve žena i devojaka grada Niša.


3. Alternativni centar za devojke, Kruševac

Projekcija filma “Anđeo čeličnih vilica” – 04. 03. u 18h

Radionica “Šta to beše 8.mart?” – -05. 03. u 18h

Obe aktivnosti održaće se u prostorijama Alternativnog centra za devojke u Kruševcu, Balkanska 49/4


4. Udruženje Žene juga, Pirot

Šta je 8. mart? – 08. 03. u 12h – Trg pirotskih oslobodilaca

Radi podsećanja javnosti na pravi značaj Dana žena, njegovu istorijsku pozadinu i žene koje su pokrenule obeležavanje ovog datuma, organizovaćemo uličnu akciju podele informativnih letaka u centru grada. Na taj način izražavamo otpor estradizaciji praznika, podsećamo starije sugrađane/ke na izvorni značaj 8. marta, a one mlađe edukujemo o istorijatu Dana žena.


5. Udruženje Romkinja Osvit, Niš

Ekonomsko osnaživanje – siguran korak za izlazak iz nasilja – okrugli sto – 06. 03. u 12h – Medija centar

Ulična akcija podele promo materijala – 08. 03. – centar grada  od 11h


6. …IZ KRUGA – VOJVODINA, organizacija za podršku ženama sa invaliditetom, Novi Sad

ZNAMENITE ŽENE SA INVALIDITETOM 

Cilj akcije je da se učine vidljivim žene sa invaliditetom i njihova dostignuća među mladim Novosađankama i Novosađanima.

Dana 5. i 6. marta u novosadskim osnovnim i srednjim školama aktivistkinje organizacije za podršku ženama sa invaliditetom …IZ KRUGA – VOJVODINA deliće promotivni materijal koji sadrži fotografije i kratke biografije devet znamenitih žena sa različitim vrstama invaliditeta iz zemlje i sveta: Sara Bernar (1844), Helen Keler (1880), Frida Kalo (1907),  Džudit Skot (1943),  Gordana Rajkov (1944), Barbara Vaksman Fidučia (1955), Marli Matlin (1965),  Borislava Perić Ranković (1972) i Ejmi Malins (1976). Na oglasnu tablu škole biće postavljen plakat, a učenicima i učenicama će biti podeljeni lifleti.


7. SOS telefon, Vranje 

Akcija crtanja dva velika grafita u subotu, 07. 03. od 12 do 14h u centru Vranja (na šetalištu), uz podršku volontera ŠAF-a (Škola animiranog filma Vranje), aktivistkinja SOS telefona Vranje, lokalnih NGO, članova Lokalne mreže Vranja za suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima – 25 potpisnika;

Akcija “Knjiga za Sigurnu kuću” (započinjemo akciju 8. marta i traje do 1. aprila 2015.) – građanska akcija kojom SOS aktivistkinje u saradnji sa lokalnim NGO prikupljaju knjige sa ciljem da formiraju BIBLIOTEKU za Regionalnu Sigurnu kuću, koja do kraja marta 2015. godine počinje da radi u Vranju (ovo je jedina Sigurna kuća u Pčinjskom okrugu – za 6 opština i grad Vranje).

Istovremeno – 8. marta – ulična akcija podele informativnog materijala – brošura, letaka…

Ovim želimo da povećamo vidljivost i da vratimo izvorni značaj Međunarodnog Dana žena, da javnosti skrenemo pažnju na aktuelni društveni problem nasilja nad ženama, da osnažimo i podržimo sve žene koje se susreću ili žive sa ovim problemom, osnažimo lokalne institucije – članice Lokalne mreže Vranja za suzbijanje nasilja nad ženama da budu efikasnije i profesionalnije u pružanju pomoći ženama – žrtvama partnerskog i nasilja u porodici.


8. Forum žena Prijepolja  

 • 5 – 8. mart – 4 . Sajam  ženskog stvaralaštva  u Domu kulture, Prijepolje.
 • 5. mart u 13h  – Mi to možemo – sastanak članica Odbora za rodnu ravnopravnost opštine Prijepolje, odbornica Skupštine opštine, članica Saveta mesnih zajednica i Foruma žena Prijepolja.
 • 5. mart u 17:15h –  jednosatna tv emisija Forum TV Foruma – tema  Učešće žena u odlučivanju.
 • 2 – 10. mart – na programu Televizije Forum igrani i dokumentarni filmovi o ženama.
 • web stranica: www.forumtv.rs

9. Žene za mir,  Leskovac

Tribina ” Radna prava žena” u petak 06. 03. od 18.00 do 19.30h, u kojoj će učestvovati i podeliti svoja iskustva i naše korisnice. Tribina ce se održati u Centru za ekonomiku domaćinstva.
Ulična akcija i podela informativnog materijala u subotu, 07. 03. od 12:00 do 14:00h – uz podršku volonterki i naših aktivistkinja SOS telefona.

Projekcija filma ” Ti možeš izlečiti svoj život” u nedelju, 08. 03. od 18.00 – 20.00h.

Ovim želimo da povećamo vidljivost i da vratimo izvorni značaj Međunarodnog Dana žena, da osnažimo i podržimo sve žene koje se susreću ili žive sa ovim problemom.


10. Ženski centar Užice

Zvanično otvaranje Reciklažnog centra za tekstil – 6. marta.  

Programom je  predviđena radionica posvećena  8. martu i  ženama tekstilnim radnicama i njihovoj borbi za radna prava. Pored toga, đaci Umetničke škole iz Užica će se takmičiti za najbolje dizajnersko rešenje za suvenire od tekstila. Najbolji radovi će biti nagrađeni.

Povodom 8. marta u Užicu će biti održana i šetnja za SOS telefon u organizaciji Ženskog centra Užice, Saveta za RP grada Užica i Ženske odborničke mreže. Povorka kreće sa Trga partizana.
kontakt telefoni: 031/512005 i 063/627872


11. NVO Impuls, Tutin

7. mart: Svaki dan 8. mart

18 -18.30h: Istorijski osvrt na 8. mart

18.30-20h: Projekcija filma ”Sestre”– nakon projekcije razgovor o filmu i o stanju ženskih prava u Tutinu

20.30h : Ženska žurka

8. mart:

12h: Osmomartovski  performans na trgu

13h: Poseta ženama u Centru za  azilante u Tutinu

 • NVO Impuls – adresa 36320 Pešterska bb; tel/fax: 020/820980 i 063/607208
 • kontakt e-mail: impulstutin@gmail.com

12. “…IZ KRUGA – Beograd”, organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom 

Ulična podela materijala – 07.03. u 12h u Knez Mihailovoj i ispred opštine Zvezdara.

Izložba je planirana za 10.03. u holu Opštine Vračar.


13. SOLIDARNOST – INTERNACIONALIZAM – KONTINUITET

Ženska romska mreža, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža Žena u crnom Srbije i Sindikalne sekcije žena organizuju protestni marš  8. marta sa početkom u  13h na Trgu Republike u Beogradu i pozivaju na

 1. SOLIDARNOST sa svim potlačenima i ugnjetavanima; radnicama i radnicima kojima kapitalisti deru kožu sa leđa, sve uz blagoslov države i crkve, nezaposlenima kojima vlast sa prezirom baca mrvice, penzionerkama i penzionerima kojima se preti oduzimanjem već zarađenog, zaboravljenim ženama i muškarcima na selu, omladinom kojoj je oduzeta budućnost, Romkinjama i Romima osuđenim isključivo na bedu, LGBT populacijom osuđenom na život u strahu, azilantkinjama i azilantima osuđenim na progon;
 2. INTERNACIONALIZAM, jer samo ujedinjeni narodi  Balkana, samo ujedinjeni narodi sveta, mogu srušiti ujedinjeni svetski kapital koji proizvodi samo siromaštvo i ratove, koji iscrpljuje sve prirodne resurse planete a milijarde ljudi proglašava za nepotrebni višak;
 3. KONTINUITET borbe protiv svih oblika nepravdi čiji su uzrok patrijarhat i kapitalizam – od  štrajkova radnica i radnika započetih još u XIX veku, borbe za emancipaciju žena, preko antifašističke borbe svih naroda i narodnosti Jugoslavije u II Svetskom ratu, do studentskih borbi i svih emancipatorskih pokreta.

MARŠIRAMO, JER MI NEĆEMO ODUSTATI OD NAŠIH PRAVA I PRETVORITI SE U PODANICE!

Posle protesta u Centru za kulturnu dekontaminaciju – CZKD, Birčaninova 21, Beograd –  biće održana izložba ISTORIJA ŽENSKOG OTPORA – BOD PO BOD!


14. Romska ženska mreža Banata 

Ulična akcija ”Stop nasilju nad Romkinjama” – 8. mart  – Novi Bečej u 10h

 • Organizator: Romska ženska mreža Banat, Udruženje Roma Novi Bečej
 • Kontakt: 023/774-959

Radionica “Ravnopravno  za obrazovanje“ – 8. mart  – Pančevo u 13h

 • Organizator: Udruženje “Danica”, Pančevo
 • Kontakt: 060/33-25-815
 • Jedna predstavnica ispred Romske ženske mreže Banata prisustvovaće Osmomartovskom maršu u Beogradu 8. marta, s početkom na Trgu Republike.
 • Kontakt:023/774-959

Radionica “Moje telo,moje pravo”- 8. mart  – Zrenjanin, Ečka u 15h

 • Organizator: Romski ženski centar – Romnjako ILo
 • Kontakt: 023/775-843

15. Ženska mirovna grupa, Pančevo

Ženski dan u Pančevu 07.03.2015. – 15h, Dvorana Apolo, Maksima Gorkog broj 6.
Radionica je namenjena ženama različite dobi i interesovanja i podrazumeva vežbe koje imaju za cilj da doprinesu kvalitetnijem nivou svakodnevne komunikacije sa sobom i drugima.
Jedan deo radionice će biti posvećen pravljenju transparenata sa porukama koji su namenjeni osmomartovskom maršu u Beogradu.
Ovim Ženskim danom obeležavamo godinu dana našeg aktivizma u Pančevu.


16. SOS za žene i decu žrtve nasilja Vlasotince 

Ulična akcija podele propagandnog materijala i Mape dešavanja za 8. mart – 6. marta u 12 h, pošto je tada velika frekvencija ljudi u Vlasotincu.

Projekcija filma PASARELA 7. marta u 16 h u prostorijama SOS-a, u cilju povećanja vidljivosti ženskog aktivizma. Istaći ćemo značaj i značenje 8 marta .

Planirano je i gledanje filma  Žene Srebrenice govore, povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

8. marta nekoliko volonterki će učestvovati u maršu u Beogradu a ostale/i će i tog dana u 12h deliti propagandni materijal.


17. Kafe knjižara Meduza

Gospodar Jevremova 6, Beograd

8.mart u 20h

 • Žene borbene i spremne, vidljive i solidarne!
 • Muziku pušta DJ-ka Milica Lepotica
 • PARTY!!!

18. FEMIX 8. mart žurka // Replicunts & DJ Ana Dajić

Još jedna tradicionalna osmomatrovska Femix žurka nam predstoji! Ove godine naš domaćin biće JAZZ BAR Centar a zvezde večeri sjajne devojke iz Replicᴜnts i redovna gošća na našim žurkama Ana Dajić (Dirižabl / NOFM).

Kako bolje proslaviti osmomartovsko veče nego uz all girl punk bend? Replicunts su bend oformile 2012 godine u Beogradu. Članice su Katarina Vlašić-gitara, Barbara Ismailović-bas i Sanja Rakić-bubnjevi. Devojke će svojim zvukom napraviti usijalu atmosferu u kojoj će moći da uživaju sve ljubiteljke i ljubitelji punk-a, punkrock- a, hc- a, ali i svi ostali, jer devojke rokaju. One su apsolutne pobednice na sajtu Get on the Stage fanzina! Dobile su najviše glasova u specijalnoj novogodišnjoj listi, a pobedile su svojom pesmom “You Lie You Die” koja se našla na poslednjoj Femixeti (femixeta.bandcamp.com). Skoro su završile i svoju turneju po Srbiji i Rumuniji tokom koje su nastupale sa bendom Lunch iz Francuske.

Ana Dajić, DJ-ica koja već treću godinu za redom pušta muziku na našim žurkama, zajedno će sa devojkama iz Replicunts-a doprineti odličnoj večeri. Njen prepoznatljiv zvuk održaće žestoku atmosferu nakon svirke, ali će vas i u sitne sata ušuškati u melanholične indie zvuke. Anu možete slušati i svakog drugog utorka na radiu NOFM, u emisiji Dirižabl.


18. Radna žena za radne žene – ilegalni_bioskop: Ken Loach, “Hleb i ruže”

 • ponedeljak, 9. mart u 19h
 • Magacin u Kraljevića Marka 4
 • jezik: engleski sa srpskohrvatskim titlovima
 • predstavlja: ekipa ilegalnog_bioskopa povodom 8.marta

Teorija koja Hoda u okviru projekta [ilegalni_bioskop] i programske linije Radna žena, poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

HLEB I RUŽE, Velika Britanija, 2000, 110 min

režija: Ken Loach

Radna žena za radne žene – ilegalni_bioskop se priključuje obeležavanju 8. marta u Srbiji filmom Kena Loacha “Hleb i ruže”. Film obrađuje temu deprivilegovanih čistačica i čistača u Los Anđelesu i njihovu borbu za radnička prava i bolje uslove rada. “Hleb i ruže”, jedan od najlepših političkih slogana, vezuje se za velike radničke proteste u Masačusetsu 1912. godine, kada je Rouz Šnajderman, feministkinja i socijalistkinja sa početka XX veka izgovorila rečenicu: “Radnica mora imati hleba, ali mora imati i ruže.” Idealan datum i prigodan film da se podsetimo tekovina radničkih i feminističkih borbi.

Ulaz na sve projekcije ilegalnog_bioskopa je besplatan!
Projekat podržava Rekonstrukcija Ženski Fond.


8 mart region


8. mart 2015 u regionu – spisak događaja


1. CRNA GORA

ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor povodom 8 marta 2015. godine  organizuje VII Konferenciju marginalizovanih žena “PRAVDA ZA ŽRTVE”  u Tivtu od 7-8 marta.

Cilj nam je da:

 • Afirmišemo 8.mart kao politički praznik kroz vrijednosti  kojima težimo, kroz ZANOSS (Znanje, Akcija, Nenasilje, Odgovornost, Solidarnost, Sloboda)
 • Ukažemo na značaj organizovanja  Ženskog suda – feministički pristup pravdi na prostoru ex -Yu za žene Crne Gore
 • Povećamo solidarnost  kroz okupljanje različitih žena iz različitih sredina
 • Povećamo vidljivost ženskog djelovanja kroz političke zahtjeve na preformansu
 • Osnažimo ženski pokret za zastupanje vlastitih interesa i interesa zajednice

7. marta imamo izlaganje o značaju  i značenju 8 marta, potom predavanje Perspektrive feminističkog pokreta u Crnoj Gori, i film “Žene Srebrenice govore”, povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

8 marta na trgu u Tivtu imamo performans “Pravda za žrtve”.


2. SLOVENIJA

16. festival RDEČE ZORE

16. international feminist and queer festival Red Dawns will begin on 5th March. You are invited to check out the pre-festival event, the exhibition of Anna Ehrlemark The Ring on Friday 27th of March at 8 p.m., in front of Night Window Display Gallery Pešak, ACC Metelkova.

Between 6th and 8th March you are also kindly invited to the 3rd Deuje babe festival, organised by CMAK, Cerkno.

 • Facebook event LINK

3. HRVATSKA

Osmi mart – dan otpora: NE mjerama štednje!

Povodom Osmog marta aktivistkinje Ženske mreže HrvatskeŽenske fronte za radna i socijalna prava i ženske sindikalne grupe organiziraju akciju u subotu, 07.03.2015. godine, u 12:00, u Zagrebu, na Trgu b. J. Jelačića, pod nazivom “Osmi mart – dan otpora: NE mjerama štednje!”

Vidimo se.

 • Facebook event LINK

4. MAKEDONIJA

 • Facebook event LINK

5. BiH

Fondacija CURE vas sa radošću obavještava da je izašla fenomenalna knjiga “Moj glas odjekuje”. Knjiga sadrži deset priča žena koje predstavljaju otpor prema patrijarhalnim nametnutim normama ponašanja i vrijednostima. Priče žena koje su nevidljive i izgnorisane u bosanskohercegovačkom društvu.

Više informacija: fondacijacure.org