RWFund logo

RWFund logo

Fokus na Fokus: “Ona kaže”

 onakazeprednja-1


Rekonstrukcija Ženski fond vam u okviru programa podrške Specijalni fokus predstavlja radio emisiju čije su autorke Sandra Mandić i Jugoslava Široka!

“Ona kaže” je radio emisija o tome zašto se, i na štetu sopstvenog života, povinujemo velikim nametnutim autoritetima, kakvi su država, nacija, crkva, tradicija i novac. Odgovore na to pitanje daju nam hrabre žene koje su se suočile sa sopstvenim strahovima i prepoznale mogućnost pobune i promene.

Emisija traje pola sata i urađena je u nezavisnoj produkciji, uz podršku organizacije Rekonstrukcija Ženski fond, 2016.

Emisiju možete da preslušate ili preuzmete ovde.

Govore: Nadežda Kostić, Vesna Đorđević, Milica Lupšor, Mirjana Mijajlović i Anđelka Mustafić.

Autorke su Sandra Mandić  i Jugoslava Široka.

 

 

U ime nacije se ratovalo, u ime nacije se kralo, u ime nacije se rušile fabrike, ljudi ostajali bez posla, a drugi su se bogatili. Jedna državna oligarhija koja se jako bogatila i jako obogatila. Znači, mi smo uglavnom postali nacija siromašnih i obezglavljenih… Gde je država tu?

Nadežda Kostić, Kruševac (Udruženje Peščanik)

 

Taj osećaj ponekad imam – da prave neprijatelje. Pa zašto me smatraš, samo što imam drugo mišljenje, što drukčije razmišljam o tome?! Pošto sam negde išla, nešto vid’la, da nije sve onako kako se prezentuje nama. To nije moglo nigde da se vidi, nigde ni da se čuje, niko nije ni pričao o tome… To jeste da je problem kad neko misli drugačije!

Mirjana Mijajlović, Leskovac (Udruženje Žene za mir)

 

Ne znam koliko puta smo otplakale zbog nečega što nam je neko rekao… Neću više da plačem! Neću. Jer nisam kriva ja, kriv je sistem koji je to dozvolio…

Milica Lupšor, Zrenjanin (Udruženje Roza)

 

I onda jednog dana, jedna mala sitnica, gotovo! Pucaš i pričaš! To dodje, to vam je momenat kad kažete – pa sad je dosta! Ne mogu više! Ne mogu više da trpim ucene, ne mogu da trpim više ništa. Stalno postoji to – šta ću dalje, ali ne mogu više! Neću da ćutim, jednostavno neću!

Vesna Đorđević, Zrenjanin (Udruženje Roza)

 

I kad god neko nekome kaže – “ćuti bre, vidiš da ne može drugačije, ćuti!”, ja kažem – što bre tako govoriš?! Kako bre, reko’, ne može!? Umesto da kažeš – u pravu si, digni glas – ti je teraš da ćuti! Čega se plašiš bre?… Svaki čovek ima to u sebi. Ima taj bunt. Ima tu želju za sopstvenim životom! Ali treba to probuditi, pa da čovek bude slobodan! Treba to probuditi.

Anđelka Mustafić, Leskovac (Udruženje Lero)


 

onakazezadnja-1