RWFund logo

RWFund logo

Konkurs Specijalni fokus: Novi rok je 8. jun!

Gde god da se okrenete, gomila je razloga da reagujete na militarizam, nacionalizam, rasizam, kao uzročnike brojnih drugih vidova represije, uvaljane u prezamršeno klupko drugih povezanih problema – ukoliko vam je muka od ovih nepravdi, Specijalni fokus je za vas!

Kontinuirana fašizacija društva, repatrijarhalizacija, retradicionalizacija, istorijski revizionizam, mizoginija, nasilje, njegova normalizacija, stvaranje Drugosti i podstrekivanje nasilja nad Drugom/im,  otimanje radničkog dostojanstva i srozavanja životnog standarda, otimanje prirodnih dobara, pa onda još nepregledan niz represivnih pojava – sve se to krčka na istom kazanu, potpaljeno neoliberalizmom, patrijarhatom… I nesuvislo je i nabrajati dalje, jer sve ovo kolektivno na ovaj ili onaj način živimo kao društvo, gotovo sve i svi, posredno i neposredno.

Kontinuitet represije zahteva i kontinuitet otpora. U ruševinama sistemskog beznađa nadu nalazimo u autonomnim feminističkim i drugim progresivnim kolektivima sposobnim da precizno imenuju i adresiraju strukturne društvene nepravde. Program Specijalni fokus namenjen je takvim kolektivima, koji hrabro istupaju kroz kontekstualne intervencije i menjaju stvarnost direktno na terenu. 

Kroz ovaj program podržavamo formalne i neformalne (neregistrovane) kolektive koje predvode žene, nove kako i iskusne aktivistkinje, koje deluju u različitim oblicima: protestno, radioničarski, edukativno, umetnički, kao direktna psihosocijalna, pravna i/ili druga podrška, istraživački… U bilo kom obliku adekvatnom za potrebe ljudi sa kojima se radi. Podržavamo inicijative duboko posvećene antimilitarizmu, antinacionalizmu, antirasizmu, antifašizmu, bilo kom vidu nasilja nad ženama i marginalizovanim ljudima. Prednost dajemo grupama koje su marginalizovane na različite načine – geografski, politički, finansijski. Maksimalan budžet je 450.000 RSD

Detaljne informacije o programu i formular za prijavu pronaći ćete ovde!

Novi rok za prijave je 8. jun do 16:00!

Čitajte o aktivnostima koje smo ranije podržale kroz ovaj program u rubrici Fokus na Fokus!