RWFund logo

RWFund logo

Rekonstrukcija Ženski fond – 20 godina

Prvi logo Rekonstrukcije (2004). Napad nostalgije!

2004

3 organizacije-osnivačice: Fond za otvoreno društvo SrbijaŽene u crnom BeogradŽenske studije i istraživanja Novi Sad – osnovne informacije o ciljevima, misiji…

Kasnije umesto organizacija-osnivačica ulogu suosnivačica preuzimaju Svenka SavićSlavica StojanovićStanislava Zajović i Mirjana Mirosavljević Bobić.

Članice Upravnog odbora su tokom prvih dvadeset godina RŽF bile Svenka SavićJovanka ZlatkovićHedvig Morvai HorvatGordana StojakovićAna BuStanislava ZajovićSnježana MilivojevićSonja LihtSlavica StojanovićJadranka JelinčićDušica ParezanovićOlga Manojlović Pintar.

Isprva je postojao i Nadzorni odbor (ukinut izmenama Statuta 2015. godine), a članice su bile: Aleksandra VesićTanja Pavlov i Katarina Jeremić.

Na čelu fonda je od osnivanja bila Slavica Stojanović, da bi se narednih godina na tom mestu smenjivala sa Mirjanom Mirosavljević, a nakon 2018. koordinaciju fonda preuzimaju prvo Milica Miražić, pa Marija Jakovljević i Đurđa Trajković, današnja koordinatorka fonda.

Radni tim fonda su tokom ovih prvih 20 godina činile: Slavica StojanovićMirjana Mirosavljević BobićZoe GudovićMarija JakovljevićMilica MiražićGalina MaksimovićAna Imširović ĐorđevićĐurđa TrajkovićIrena JovanovićDiana Miladinović ZebaAlma Mustajbašić i Nataša Ivaneža.

Podršku bez koje ne bi funkcionisali ni finansije, ni sajt, ni dizajn, ni kompjuteri RŽF činili/e i čine: Vajka AnđelkovićVladimir Jerić VlidiKatarina Popović KataMarija VidićDejan Brankov.

Sve naše donatore, institucionalne i individualne, kao i partnere i prijatelje, tokom poslednje dve decenije, možete naći na rwfund.org/prijatelji-i-podrska.

Od 2004. do danas postoji program Stipendije Žarana Papić – podrška aktivistkinjama/akademkinjama za sticanje znanja u oblastima koje imaju veze sa rodnim/ženskim i mirovnim pitanjima.

Od 2004. do 2015. – postojao program podrške ženskim grupama Ženske inicijative.

Od 2004. do 2012. – RŽF aktivno učestvuje u obeležavanju i organizaciji kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

2005

Od 2005. do danas postoji program Urgentni grantovi

Urgentni grantovi, 2005.
Specijalni fokus, 2006.

2006

Od 2006. do danas funkcioniše program podrške Specijalni fokus, od 2016. fokusiran na teme antimilitarizma, antinacionalizma, antirasizma… Neke odabrane, zanimljive i raznolike primere podržanih grupa videti na rwfund.org/category/fokus-na-fokus

Zajedno sa Centrom za ženske studije i istraživanja roda iz Novog Sada, RŽF objavljuje knjigu Sabrine P. Ramet Religija i politika u vremenu promene: katolička i pravoslavne crkve u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, u prevodu Jasminke Bošnjak.

2007

Objavljena knjiga Sintije Rotšild Izbrisano iz teksta: Kako se seksualnost koristi da bi se napalo organizovanje žena, u prevodu Adriane Zaharijević. Knjiga dostupna na adresi rwfund.org/2011/09/28/citajte-sintija-rotsild-izbrisano-iz-teksta

Sintija Rotšild, "Izbrisano iz teksta", naslovna strana (2007).
Poster za film "Žene u aktivizmu" (2008).

2008

U produkciji RŽF nastaje film Žene u aktivizmu u režiji Anberin Pashe i Anđele Banićević.

Zajedno sa Ženama u crnom Beograd i Centrom za ženske studije i istraživanja roda iz Novog Sada, RŽF objavljuje zbornik Neko je rekao feminizam?: kako je feminizam uticao na žene XXI veka – uredila Adriana Zaharijević.

2010

Objavljena knjiga Adriane Zaharijević Postajanje ženom, dostupna i u elektronskom izdanju na rwfund.org/2013/10/31/citajte-adriana-zaharijevic-postajanje-zenom

Od 2010. do danas RŽF objavljuje mapu događaja povodom 8. marta u Srbiji, a od 2014. mapa obuhvata i događaje u ex-Yu.

Održana prva RADOST LUDOST. Ovaj prvi put Radost ludost je održana u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije i Pesničenjem, a istoimene razmene, radovanja i ludovanja nastavljaju život do dana današnjeg.

Flajer za prvu RADOST LUDOST (2010).
Poster za film "Pasarela" (2011).

2011

Od 2011 do 2014. u okviru programa Specijalni fokus trajao program Solidarnost romskih devojaka i devojčica.

U okviru ovog programa 2012. nastaju predstava i istoimeni film o njoj – Pasarela – rezultat procesa rada kolumbijske rediteljke Patricije Arize sa romskim devojkama i devojčicama iz Leskovca, Niša, Vlasotinca, Pirota, Vranja i Bujanovca i art aktivistkinjama iz grupe Act Women iz Beograda.

U okviru istog programa 2014. nastaju performans Prisustvo u životu!, kao i film o njemu – u saradnji RŽF sa Pozorištem Lutaka NišSOS za žene i decu žrtve nasilja VlasotinceTernipe i Žene juga iz Pirota. Performans Prisustvo u životu! su izvele učesnice sedmodnevnog procesa sa Anom Woolf i Verom Ribeiro, romske devojke i devojčice iz Niša, Vlasotinca, Pirota i art aktivistkinje iz grupe Act Women iz Beograda. Film o projektu uradila je Nada Pleskonjić.

Od 2011. do danas RŽF poklanja svoja elektronska izdanja čitateljkama/ocima (deo objavljen samo elektronski, deo i štampan).

Objavljena knjiga Nasilje prema ženama u intimnom partnerskom odnosu: model koordiniranog odgovora zajednice autorke Tanje Ignjatović.

Zajedno sa Ženama u crnom Beograd i Centrom za ženske studije, RŽF objavljuje: Etika hrabrosti / Ksenija Atanasijević, priredila Ljiljana Vuletić.

Od 2011 do 2014. RŽF poklanja čitateljkama/ocima tekstove i knjige žena neposlušnih istoriji u elektronskoj formi u istoimenoj ediciji na svom sajtu (Roza LuksemburgOdri LordBel HuksVirdžinija VulfJasmina Tešanović…)

2012

Objavljena dvojezična knjižica To je moj izveštaj vama / This Is My Report To You sa citatima Žarane Papić, u prevodu na engleski Jasmine Tešanović. Žarana Papić je bila politička aktivistkinja koja nas je sopstvenim radom obavezala da nastavimo da se suprotstavljamo fašizmu i nacionalizmu.

Na ideju i u produkciji RŽF nastao i film To je moj izveštaj vama sa citatima i autentičnim audio materijalima iz tesktova, razgovora i predavanja Žarane Papić. Film je režirao Vladimir Šojat, a preveden je i na znakovni jezik sa idejom kontinuiranog preispitivanja misli i jezika (znakovna interpretatorka Vera Jovanović).

Zajedno sa Fakultetom političkih nauka – Centrom za studije roda i politike i Ženama u crnom Beograd, RŽF izdaje knjigu Žarana Papić: tekstovi 1977-2002 (uredile Adriana ZaharijevićZorica Ivanović i Daša Duhaček).

Za najbolje rezultate, ponavljate naglas: "Princip je da se stalno prekoračuju granice. Princip je da se stalno prekoračuju granice."
Dizaj za "Otčepi se!", prvu kampanju posvećenu donacijama (2013).

2013

RŽF objavljuje knjigu Seksualnost cigana. O intimnosti: romska i autsajderska perspektiva, koju je priredio Džad Nirenberg (prevod: Slavica StojanovićSilvia DražićJelena Jovanović, Milica TurnićOlivera BabićRadoslava AralicaVeronika MitroKsenija LivadaJasmina TešanovićIva KljakićEmilia EpštajnAna Zorbić).

U okviru programa feminističke filantropije Zoe Gudović započinje seriju intervjua One nas inspirišu i motivišu.

Od 2013 do 2015. traje program podrške aktivizmu mladih žena, tj. grupama koje su kreirale, vode i sprovode mlade žene.

Kampanja OTČEPI SE – UČIPI SE GDE TREBA! u okviru koje je održan Delikatesni ponedeljak u KC Grad, uz podršku BeFema i Act Women.

2014

Započet i do danas traje program Generalne podrške.

Proslava 10 godina RŽF u CZKD u okviru događaja Radost ludost 5facebook.com / rwfund.org

RŽF obeležava antiratnu stogodišnjicu Prvog svetskog rata objavljivanjem istoimene edicije knjiga, tekstova i pesama na svom sajtu.

Zajedno sa Ženama u crnom Beograd, RŽF izdaje knjigu Bojana Tončića Slučaj Topčider: anatomija državnog zločina.

Od 2014. do 2016. – aktivističko-donatorske intervencije RŽF zbog teških poplava koje su najviše pogodile već najugroženije.

Pokrenut sada već dugi niz benefit događaja pod nazivom Sestre to rade najbolje. Prve Sestre održane su u Društvenom centru Oktobar za prikupljanje solidarne pomoći za žrtve poplava, a do 2022. održano je ukupno 18 različitih benefit događaja u različitim prostorima i u različite solidarne svrhe.

RADOST LUDOST i 10 godina Rekonstrukcije (CZKD, 2014).
Konačno, naše mesto!

2015

RŽF se nakon podstanarstva na više beogradskih adresa, kupivši stan, skrašava u Braće Baruh 6.

U junu 2015. kao osnivačice upisane Slavica StojanovićSvenka SavićStanislavka Zajović i Mirjana Mirosavljević Bobić.

Povodom dana studenata 4. aprila započeto objavljivanje prevoda na sajtu u sekciji Kritične teme, u okviru edicije Izvori epistemologije: kritički život (do 18. dec 2023. objavljeno 30 prevoda – govora, tekstova, filmova i intervjua – Edvarda SnoudenaDžazbir PuarItala KalvinaVendi BraunKlare Matei, itd.)

2016

RŽF objavljuje knjigu MODEL PRIVREMENOG STANOVANJA – Od koncepta do realizacije na primeru romskog naselja.

Otvorena nova sekcija na RŽF sajtu – Fokus na fokus – gde su predstavljeni različiti inspirativni programi, projekti, izdanja, događaji itd. podržani u okviru programa Specijalni fokus

Knjiga "Model privremenog stanovanja", 2016.
#KDSTRN FTW!

2017

RŽF obeležava stogodišnjicu Oktobarske revolucije objavljivanjem knjiga i tekstova na svom sajtu u ediciji naslovljenoj Naglavačke 2017.

Pokrenuta edukativna kampanja Kako da sestre to rade najbolje. Iste godine je objavljeni zbornik Kako da sestre to rade najbolje (uredile Marija Jakovljević i Zoe Gudović). Više o praktičnim akcijama u sklopu ove kampanje na adresi rwfund.org/category/sestre-prakticne-akcije

Novosadski Bulevar Books i RŽF izdaju knjigu poezije Ovo nije dom: pesnikinje o migraciji (uredile Jelena Anđelovska i Vitomirka Trebovac).

Ja sam Cakana, drago mi je. Uvek sam gladna!

2020

RŽF podržao Žene u crnom da prevedu na srpski i objave knjigu Atene Atanasiju Borbena žalost: političko disidentstvo i Žene u crnom.

Tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa COVID-19, RŽF na svim nivoima prilagođava i fleksibilizuje delovanje u skladu sa situacijom, uz vanrednu i urgentnu finansijsku podršku po potrebi, odgovarajuće vidove saradnje i solidarnosti i druge aktivnosti.

2021

Nova grupa prevoda na sajtu u sekciji Kritične teme – edicija Feministička čitanka – izbor u saradnji sa Katarinom Lončarević sa Studija roda pri Fakultetu političkih nauka, kako bismo ponudile polaznicama do tada neprevedene tekstove koji se koriste na tom studijskom programu.

Pokrenuta nova sekcija na sajtu Zašto doniramo – serijal intervjua i video zapisa gde glasno mislimo, pričamo i pokušavamo da odgovorimo na pitanje zašto doniramo.

Omogućene onlajn donacije uz samo par klikova mišem preko sajta RŽF (do tada, ali i na dalje, moguće je donirati i putem bankovnog transfera, uplatom u banci ili putem e-bankinga, bilo jednokratno ili otvaranjem trajnog naloga – sve o mogućnostima doniranja na rwfund.org/ukljucite-se/podrzite-i-vi-nas)

Prva kampanja prikupljanja sredstava za Stipendije Žarana Papić, usmerena pre svega na individualne donatore/ke i to prevashodno iz dijaspore.

Kadar iz filma „U istom filmu“, 2021.
Zami i Cakana na RADOST LUDOST žurci (2022).

2022

RŽF objavljuje biomitografiju Odri Lord Zami: novo čitanje mog imena, u prevodu Ane Imširović Đorđević. Knjiga je predstavljena prvo na Radosti ludosti 11 u KC Grad, a potom i u Domu omladine Beograda, u saradnji sa knjižarom Beopolis, gde se izdanja RŽF mogu dobiti na donacije.

2023

RŽF objavljuje knjigu Lori Minc Klitopismenjavanje: zašto je orgazmička ravnopravnost važna i kako je postići, u prevodu Ane Imširović ĐorđevićPromocija knjige i razgovor o njoj održani u sklopu Radosti ludosti br. 12 u Kulturnom centru Magacin.

Lori Minc, "Klitopismenjavanje", 2023.
“On the Right Track” u Beogradu, 2024.

2024

RŽF bile domaćice međunarodnog sastanka inicijative “On the Right Track”. Sastanak je okupio više od 100 aktivistkinja i članica ženskih fondova iz preko 30 zemalja Evrope i Latinske Amerike. Ujedno je bio i prilika da se aktivistkinje i ženski fondovi sa dva kontinenta po prvi put susretnu, razmene znanja i iskustva i započnu kreiranje zajedničkog odgovora na antirodne pretnje.

Ove godine slavimo i 20 godina rada fonda, žurka je neminovna ali o tome više informacija uskoro….

2004 ONE

Prva kampanja prikupljanja sredstava za Stipendije Žarana Papić, usmerena pre svega na individualne donatore/ke i to prevashodno iz dijaspore

2004 TWO

Prva kampanja prikupljanja sredstava za Stipendije Žarana Papić, usmerena pre svega na individualne donatore/ke i to prevashodno iz dijaspore