Jul

2018

Program urgentnih grantova

Broj grantova: 1

1. Romski centar za žene i decu Daje

  • RSD: 100.000

Kontekst: Poplava koja je pogodila celo romsko naselje u Železniku desila se poslednjeg dana juna. U naselju se nalazi preko dvadeset stambenih objekata, a tačan broj porodica je teško utvrditi jer u pojedinim kućama živi i po nekoliko porodica. Po proceni aktivistkinja u naselju stanuje preko 80 stanovnika, a većinu čine žene i deca. Obilaskom naselja utvrđeno je da je najteža situacija u tzv. „Domu za vešanje“. U ovom delu naselja stambene jedinice nisu izgrađene od čvrstog materijala, a razmere poplave su bile takve da je uništen celokupan nameštaj, bez ikakvih uslova za stanovanje. Sve kuće su prizemne, velika je vlažnost u samim objektima dok je oko kuća ogromna količina blata i djubreta, odnosno svega što je izbačeno iz kuća. Po rečima ljudi koji ovde žive,  opštinske vlasti  su reagovale tako što su nadležne službe jednom dezinfikovale kuće i dvorišta. Međutim, opasnost od zaraze je velika, jer ne postoji način da se održi higijenski minimun, pogotovo usled visokih letnjih temperatura.

Do same poplave došlo je nakon ogromne količine padavina koje su pogodile naselja, a zbog nepostojanja kanalizacione mreže i odvoda, nije sprečeno da voda uđe u stambene objekte i ugrozi stanovništvo. Na opštinskim vlastima je da reše ovaj problem jer će do poplava i ovako velike materijalne štete dolaziti i ubuduće, pri svakoj obilnijoj padavini.

Nakon što je voda ušla u domaćinstva, stanovništvo je evakuisano i prebačeno u prostorije MZ Železnik, gde su proveli nepuna tri dana. Po isteku tog vremena, celokupno stanovništvo je takoreći „izbačeno“ i ostavljeno bez pomoći. Vratili su se u kuće koje su i dalje neuslovne za život i predstavljaju realnu opasnost od zaraze i raznih bolesti.

Pošto je obilazak naselja za aktivistkinje Daje način da stupe u kontakt sa ženama koje su stanovnice naselja, da im prenesu informacije o postojanju SOS telefona i mogućnosti da im se jave u slučaju postojanja bilo kakvog oblika nasilja, one su i saznale za situaciju u ovom naselju i urgentno se organizovale. Stanovništvu je bio najpotrebniji nameštaj, odnosno dušeci i kreveti za spavanje, posteljina, garderoba kao i hrana i higijena da bi se održao minimum uslova za život.

Tokom akcije pomoći i podrške stanovništvu poplavljenog naselja, članice Romskog centra za žene i decu Daje podelile su 25 higijensko-prehrambenih paketa i 15 paketa za bebe, odnosno decu mlađu od 2 godine..