RWFund logo

RWFund logo

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 2007

Кампања “16 дана”

Женске групе у Београду, симболично, укључилe су се у међународну кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ на почетку 1991. Кампања је развијана квалитативно и квантитативно на националном нивоу и преко медија од 2002, са Аутономним женским центром, као координаторском организацијом. Реконструкција Женски фонд од њеног оснивања 2004, потврдила је партнерство са АЖЦ-ом и залагање за подршку кампањи, што је резултирало стабилним растом и довело Кампању на ниво високе медијске пажње и ангажовања. Укључивши групу Жене на делу у партнерство, које су одговорне за путујући уметнички перформанс, охрабриле смо процес локализације кампање широм Србије.

2007, циљ кампање је позивање на јавну и институционалну одговорност – захтевајући јасну и свеобухватну политику против насиља над женама и имплементацију / побољшање / кохезију законодавства.

Места путовања перформанса

 • Београд, 26.новембар
 • Лесковац, 28. новембар
 • Ниш, 28. новембар
 • Ужице, 30. новембар
 • Бачка Топола, 1. децембар
 • Нови Бечеј, 1. децембар
 • Нови Сад, 1. децембар
 • Велика Плана, 5. децембар
 • Смедерево, 5. децембар
 • Крушевац, 7. децембар

Примери неких локалних кампања:

 • Ниш: четири локалне женске групе су учествовале: Удружење Ромкиња “Освит”, СОС телефон за жене и децу жртве насиља, Женски истраживачки центар за едукацију и комуникацију – Правна клиника за заштиту женских људских права на Правном факултету и Центар за девојке . Подељено је 3.200 летака. ТВ спот је емитован на две локалне телевизије. Организован је округли сто “Први корак за побољшање положаја Ромкиња у Нишу”, укључујући и проблем насиља над Ромкињама.
 • Смедерево: локална група “Женска мрежа Смедерева” организаторка локалне акције. 800 летака подељено. Видео клип и радио џингл емитовани на локалним ТВ и радио станицама. Активисткиње дале интервјуе за три локална медија. Координаторка програма локалне филантропије РЖФонда укључила представнике/це компаније U.S. STEEL (са седиштем у Смедереву) у догађај, што отвара комуникацију и могућности за под-регионалну подршку женским групама.
 • Велика Плана: “Жене у акцији” организовале семинар за представнике/це институција и невладиних организација из три општине: Рача, Петровац на Млави и Велика Плана. Учествовали на округлом столу у Новом Бечеју (као стална солидарна и менторска подршка новооснованом СОС телефону). Заједно са представницама АЖЦ-овог програма Женско здравље, промовисале нову публикацију “Насиље над женама, моја професионална одговорност”. Угостиле изложбу Инцест Траума Центра. Видео спот и радио џингл емитовани на 5 локалних медија. Подељено 1300 летака.
 • Нови Бечеј: “Удружење Рома”, женска група из Новог Бечеја угостила перформанс у једном од ромских насеља. 10. децембра су организовале у Градској кући у Новом Бечеју трибину под називом “Заједно против насиља”, где су најавиле почетак рада СОС телефона на мањинским језицима. Трибини је присуствовао заменик председника Општине, представници из покрајинских институција, као и локалног центра за социјални рад и полиције. Отворена је оштра дискусија око положаја Ромкиња у овој општини, скренута пажња на незаинтересованост институција да испуне своје обавезе у циљу побољшања сопственог рада и промене статуса кво. Присутне Ромкиње су истакле дубоку везу између сиромаштва и насиља.

ПЕРФОРМАНС: РЕАГУЈМО, ДОК НЕ БУДЕ КАСНО! 
Перформанс је документован у току процеса настајања, проба и током својих путовања по Србији, од стране уметнице која снимак даље уобличава. Друга сниматељска екипа је пратила перформанс одигран у Београду, Бачкој Тополи, Новом Бечеју и Новом Саду и тај материјал је укључен као део серијала о уличној уметности и емитован на ТВ Б92.

Са Аутономним женским центром, поделиле смо трошкове изложбе “Оффбеат: Погледај и види насиље над женама” на којој су излагале признате уметнице из земље и иностранства приказујући на својим сликама или инсталацијама различите контексте који доводе или у којима се насиље одвија.

Комплементарна са кампањом Савета Европе против насиља над женама у 2007, “16 дана” је привукла учешће високих представника/ца на нивоу државе: Заменица градоначелника Београда је отворила изложбу, расправа о насиљу над женама је организована у Скупштини Србије од стране Одбора за равноправност полова, итд

Медијско учешће и покривеност су били високи. О Кампањи је извештавало 47 медија. Само у Београду су добијена медијска спонзорства од 36 медија.

Могле бисмо рећи да је у 2007 години остварен јавни консензус о насиљу над женама као критичном питању. Активисткиње се залажу далје, за статус насиља над женама као политичког питања и за пуну државну одговорност.