RWFund logo

RWFund logo

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 2008

Кампања је била заснована на 60. годишњици Универзалне декларације о људским правима. Имајући то у виду, подсетиле смо јавност на свеобухватну платформу феминисткиња у Србији која је дефинисана и спровођена још од раних деведесетих година: против рата, национализма, расизма, свих облика дискриминације и насиља над женама.

Кампанја 16 дана почива на стратегији кумулативног раста активности. Од ове године смо почеле да снимамо перформанс, што нам омогућава да га шалјемо у иностранство и приказујемо и међународној јавности. Снимак перформанса користе локалне групе у следећем циклусу кампање и то у местима где перформанс није физички гостовао. Дакле, уместо годишње ограниченог броја од 10 градова + Београд, перформанс је постао део шире кампање и много већи број публике га може видети и користити у различитим облицима (радионице, трибине, јавно приказивање, медији, итд). Кампања је такође задржала свој грађански и „grass’roots“профил, што је важна политичка порука.

У оквиру овогодишнје кампанје, имали смо као и обично различите промо-материјале:

– Леци (тираж је са 50.000 у претходној години, порастао на 70.000 у 2008), који су садржали цитате чланова из Универзалне Декларације о лјудским правима који се односе на насиље – да пошаљемо поруку да права припадају СВИМА, свим женама и да су обавезе СВИХ да та права поштују, и свих институција да та права заштите.

 Видео филм – у трајанју од 14 минута , сниман током путујућег перформанса из 2007 , у коме су комбиноване разне секвенце са нјихових путованја, приказана различита места и различита публика.

– Видео – 40 минута – снимак перформанса ДАХ театра урађен за потребе београдске (прве) промоције књиге “Женска страна рата” у издању Жена у црном, 26.фебруара 2008.

 Путујући перформанс 2008 “Не могу да одем зато што …” – уживо је гостовао у: Београду, Великој Плани, Смедереву, Пожаревцу (у затвору за жене), Власотинцу, Нишу ( у центру града, у организацији Ромске женске групе), Новом Бечеју (испред зграде Општине, у организацији Ромске женске групе), Новом Саду, Панчеву (у ромском насељу), Лозници, Крушевцу. “Cilj performansa je da ukaže na čitav niz poteškoća sa kojima se susreće žena koja je zlostavljana, onoga trenutka kada odluči da napusti nasilni brak ili vezu.

Dvadesetominutni performans prikazuje različite priče žena i ima za cilj takodje, da putem identifikacije, podigne svest i probudi dublje razumevanje o specifičnom položaju i potrebama žena koje pokušavaju da napuste svoje nasilne partnere. Jedan broj žena u našem društvu uspeva da napusti krug nasilja, ali mnoge žene i dalje ostaju sa svojim nasilnim partnerima dugi niz godina. Mnoge žene se više puta vraćaju u nasilne veze iz kojih su prvobitno otišle. Razlozi zbog kojih ih žene ne napuštaju su – višestruki.

U Srbiji je porodično nasilje KRIVIČNO DELO. Da bismo razumele/razumeli položaj u kome se nalaze zlostavljane žene u našem društvu i na odgovarajući način ih podržali, umesto da se ljutimo na njih ili ih ignorišemo, smatramo da je istinski važno da razmotrimo čitav niz različitih razloga zbog koga žene ostaju sa svojim nasilnim partnerima. Porodična istorija nasilja, tretiranje partnera na idealizujući način, pogrešno
traženje uzroka nasilja, nedostatak ličnog samopoštovanja samopouzdanja, ali i siromaštvo i nezaposlenost, nedostatak adekvatnih informacija, kao i efikasnih institucionalnih mehanizama, predstavljaju samo neke od razloga koji su osujećujući za izlazak žena iz začaranog kruga nasilja.”

Локални медији су извештавали о Кампанји (новине, радио, телевизија, вести, интервјуи).
Национална новинска агенција Тањуг је известила са догађаја организованог 4. децембра, у оквиру 16 дана кампање, где је премијерно емитован документарац о прошлогодишнјем перформансу, као и ретроспектива претходних кампања. Догађај је изазвао велико интересованје, посебно међу младим људима. Испод је линк за чланак који је објавио Тањуг :
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=04&nav_id=332…

Национални дневни лист Данас известио је о Кампанји 16 дана и перформансу у Београду.
http://www.danas.rs/vesti/drustvo/problem_pravosudje_i_cutanje_zrtava.55…

Представнице Жена на делу и Аутономног женског центра, наших партнерских организација у Кампањи, гостовале су у ТВ програму под називом “Увећање” на Б92 и то у ударном термину, 25. децембра, првог дана кампање.
Представница Реконструкције Женски Фонд је гостовала у 50 – минутној радио емисији на националном Радио Београду 2, причајући о Кампањи и проблему насиља над женама.