RWFund logo

RWFund logo

Rekonstrukcija Ženski fond vas poziva na razgovor “Kultura otpora”!

pasarela-news+logo

Rekonstrukcija Ženski fond poziva vas na razgovor KULTURA OTPORA!

Ponedeljak 2. jul u 19:00, Magacin u Kraljevića Marka 4


Govore:

PATRICIA ARIZA, umetnica iz Kolumbije

CATALINA GARCIA,videoumetnica iz Kolumbije

CARLOS SATIZABAL, umetnik iz Kolumbije

STAŠA ZAJOVIĆ, aktivistkinja Žena u crnom

Moderacija: Zoe Gudović

Prevod: Staša Zajović, Čarna Ljubinković

Rekonstrukcije Ženski fond pokrenula je program “Solidarnost romskih devojaka i devojčica” koji je zamišljen kao dugoročan edukativan proces sa idejom otvaranja “prostora” u kome mlade devojke iz šest gradova (Leskovac, Niš, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bujanovac) uče sa drugima i od drugih, o drugima i o sebi , o sličnostima, ali i razlikama, sa svojim vršnjakinjama, uz razumevanje da razlike mogu da spajaju ljude i da se sagledavaju mogućnosti za promene u sopstvenom životu kroz smanjenje izolovanosti.

U okviru programa imamo čast da ugostimo umetnice i umetnika iz Kolumbije. Patricia Ariza, Catalina GarcíaCarlos Satizábal će podeliti iskustvo rada u svom okruženju, kao i podstaći na razmišljanje zašto je kultura otpora neophodna u zemljama koje su represivne, militantne i gde su korupcija i kriminal sveprisutni.

Patricia Ariza je jedna od najznačajnijih žena u savremenom teatru Latinske Amerike. Patricia je režiserka, glumica, scenaristkinja, pesnikinja i dizajnerka. Suosnivačica je legendarnog Teatro La Candelaria, pozorišta koje postoji već 46 godina. Predsednica je i Corporación Colombiana de Teatro. (www.teatrolacandelaria.org.co)

Catalina García je video umetnica i filmska montažerka.

Carlos Satizábal je pesnik, muzičar, režiser i glumac. Vanredni je profesor Universidad Nacional de Colombia. Sa Patriciom Arizom je osnovao pozorišnu trupu Rapsoda Teatro.

Stasa Zajović, jedna od osnivačica feminističko-pacifističke grupe Žene u crnom. Pokretačica, organizatorka ili aktivna učesnica u svim antiratnim akcijama, performansima, mirovnim marševima i drugim vidovima uličnih aktivnosti Žena u crnom od 1991. kao i brojnih uličnih akcija protiv rata, nacionalizma, militarizma, fundamentalizma, u saradnji sa srodnim organizacijama. Organizatorka i učesnica brojnih antimilitarističkih, mirovnih, feminističkih manifestacija, kampanja, mreža, koalicija, konferencija, skupova, seminara…

Rekonstrukcija Ženski fond je prva lokalna ženska fondacija u Srbiji. Kroz svoje programe podržava aktivnosti usmerene na puno ostvarenje ženskih ljudskih prava, akademsku razmenu, pacifistički/antimilitaristički angažman, saradnju i solidarnost.

Hvala teorija koja hoda (TkH) na tehnici i prostoru.


Program Rekonstrukcije Ženski fond Solidarnost romskih devojaka i devojčica su finansijski podržali: Balkan Trust for Democracy, a project of German Marshal Fund of the United States i Ambasada Kraljevine Holandije. Pasarela je delom finansirana od strane Open Society Foundations, Arts and Culture Program.