RWFund logo

RWFund logo

Akua Naru: Ništa bez žena!

okura naru1

Ove godine nastavljamo da širimo glasove žena koje nas inspirišu i motivišu, u okviru našeg programa feminističke filantropije. Imale smo tu čast i privilegiju da upoznamo sjajnu političku hip-hop umetnicu, aktivistkinju, Akua Naru.

Akua Naru je imala koncert 26. oktobra 2017. u okviru evropske turneje “When The Joy Comes”, a u sklopu promocije somborskog festivala Terminal Music& Arts.

Turneja je najavljena novim videom za pesmu “My Mother’s Daughter” koji možete da pogledate ovde.

Samo dva dana nakon koncerta Akua je održala radionicu u Klubu srećnih žena pod nazivom Meet, greet, exchange. Radionica je bila otvorena samo za žene i ubrzo su sva mesta bila popunjena jer je svaka od nas htela da čuje gde Akua nalazi inspiraciju, šta je pokreće i zašto su sreća i zadovoljstvo važni u našim životima. Ubrzo je Akua napravila sigurnu atmosferu i veoma siguran prostor, gde su mnoge žene podelile svoje životne borbe, strahove i snagu u isto vreme. Toliko je bola koji se taloži u našim telima i mišićima koji ne izgovaramo, a koji kad se nadje siguran prostor samo eksplodira. Bilo je osnažujuće i motivišuće družiti se sa Akua Naru.

Iskoristile smo priliku da je priupitamo i o stvarima koje nas žuljaju, vezane za svest oko novca. Akua je kratka ali jasna, i mi smo joj zahvalne jer kroz svoju muziku šalje jasnu političku poruku: Ništa bez žena!

Ja bih samo dodala: ništa bez crnih žena!

Da li misliš da je važno organizovati feminističke ili ženske festivale i skupove?

Pošto postoji specifično žensko iskustvo, mislim, živimo u patrijarhatu i ženske istorije podupiru činjenicu isključenosti žena, naravno da je potrebno da postoji prostor gde žene mogu da osete sigurnost… Prostor za žene – to je vrlo važno.

Da li je važno jednako ulagati novac u ženske borbe i u umetnost?

Apsolutno, mi živimo u svetu gde je u suštini skoro svako polje, svaka branša u velikoj meri muška, u velikoj meri obeležena muškom dominacijom – muzička industrija, različite umetnosti, šta god – pa naravno da postoje fondovi stvoreni da bi se podržale žene u pokušaju da izjednače stvari, a i tamo gde nema novca, trebalo bi da ga bude, da bi se stvorile mogućnosti za žene da rade i imaju bolji pristup.

S obzirom na seksizam, seksualnu eksploataciju i tlačenje, svi napori u smislu organizovanja zarad rušenja patrijarhata i seksizma – mislim, što ih je više, to bolje.

Šta za tebe znači koncept solidarnosti?

Solidarnost je kada se ljudi okupe na osnovu zajedničkih ideologija i vizija o tome kakva bi ljudska bića mogla da budu, šta bi moglo da znači biti ljudsko biće na ovoj planeti…


Intervju vodila : Zoe Gudović

Prevod : Ana Imširović Đorđević