RWFund logo

RWFund logo

Stipendije ŽARANA PAPIĆ – novi rok je 31. maj!

Žarana Papić je bila politička aktivistkinja koja nas je sopstvenim radom obavezala da nastavimo da se suprotstavljamo fašizmu i nacionalizmu. Stipendijom koja nosi njeno ime želimo da podržimo polaznice pri učešće u programima prvenstveno iz oblasti koje dugoročno doprinose razvoju znanja vezanih za ženska/rodna i mirovna pitanja, smatrajući da je sistematizovano znanje baza progresivnog delovanja i transformativnih borbi. 

Prioritet imaju Master akademske studije politikologije – Studije roda na Fakultetu političkih nauka. Stipendije se dodeljuju i za druge relevantne programe, u zavisnosti od raspoloživih sredstava. Ovaj program iz godine u godinu postaje nam sve važniji, jer su i okolnosti u kojima živimo sve represivnije. Svedočimo sistematskom ugrožavanju i potiskivanju ovakvih znanja i zato dajemo sve od sebe da se suprotstavimo takvim praksama.

Program stipendija “Žarana Papić“ namenjen je pre svega aktivistkinjama (ne nužno ženskih organizacija, iako one imaju prednost) i akademkinjama koje žele da nastave svoje visoko obrazovanje.

Pri donošenju odluka o dodeli stipendija, posebno vodimo računa o kandidatkinjama iz različitih deprivilegovanih grupa. Stipendistkinje se obavezuju da će po potrebi volonterski podržati ženske inicijative kojima je potrebna njihova ekspertiza i na taj način doprineti daljem snaženju ženskog pokreta. Stipendistkinje su takođe dužne da po završetku programa dostave izveštaj i svoj završni rad.

Više o programu i formular za aplikaciju možete pronaći na ovom linku. Uz formular, potrebno je poslati i CV na adresu office@rwfund.org. Na istu adresu možete nam se javiti ukoliko imate bilo kakvih nedoumica.

Rok za apliciranje je 31. maj 2021!


Više o političkoj misli Žarane Papić saznajte kroz kratki film To je moj izveštaj vama.

Eksperimentalni film “To je moj izveštaj vama” sadrži citate i autentične audio materijale iz Žaraninih tesktova, razgovora i predavanja. Film je preveden i na znakovni jezik sa idejom kontinuiranog preispitivanja misli i jezika. “To je moj izveštaj vama” režirao je Vladimir Šojat, a znakovna interpretatorka je Vera Jovanović. Film je nastao po ideji i u produkciji Rekonstrukcije Ženskog fonda.