RWFund logo

RWFund logo

JOSIANE SMITH: Otvoriti prostor za inovaciju

BIOGRAFIJA:

Džosien Smit je programska koordinatorka za Social Innovation Exchange (SIX). Na tom mestu je odgovorna za razvoj ključnih programa za SIX Wayfinder, Funders Node i Global Council, koji grade polje društvenih inovacija u okviru različitih sektora i zemalja. Džosien je nominovana za članstvo u RSA 2014. godine (Kraljevsko društvo za umetnost, proizvodnju i trgovinu), a u julu 2019. postaje saradnica Londonske škole za političke tehnologije u Njuspik hausu. Prvu počasnu diplomu dobija iz sociologije (osnovnih studija) na Bristolskom univerzitetu i specijalizuje se u oblasti društvenih inovacija, društvenog preduzetništva i međunarodnog razvoja.  

Kako i zašto si se zainteresovala za filantropiju i građenje zajednica (community building)? Kako vidiš ta dva polja povezano? I šta sledi iz ovog odnosa?

Sa građenjem zajednica i radom na društvenom razvoju sam počela u Ujedinjenom kraljevstvu i na Bliskom istoku, još pre nego što sam postala deo SIX 2019. godine. Tokom poslednjih desetak godina sam naučila da zajednica nikada nije statična i da se javlja na više nivoa: ličnom, međuljudskom istrukturalnom. Nadam se da stručnjaci za filantropiju to istražuju i ulažu u ono što je zaista potrebno za izgradnju uspešne i otporne zajednice. To podrazumeva nijansiranje i produbljivanje razumevanja partnerstava i korisnika; ulaganje u zajedničke resurse, umrežene načine rada, zajedničke prostore za učenje i povezivanje i istinsko angažovanje na nastojanjima izgradnje zajednice.

Takođe verujem da će filantropija morati ozbiljnije nego do sada da se pozabavi samim strukturama koje održavaju potkapacitiranost zajednica i situaciju u kojoj moraju da se bore za život i sredstva za život. Ove strukturalne promene bi, na primer, mogle da obuhvate: poreze, limite na bogaćenje, plate i beneficije zaposlenih, zdravstvenu brigu, prilagođavanje ulaganja ESG standardima i, naravno, morale bi da se adresiraju istorijske nepravde u formi reparacija (ne samo grantova, već i deljenja akcija), zajedničko odlučivanje o izgradnji kapaciteta i još mnogo toga. 

Obično mislimo o filantropiji kao linearnoj pravoj osi, a ne u smislu inovacija. Šta za tebe znači inovacija u filantropiji i kako ona radi u ovom polju?

U filantropiji moramo da vodimo računa da ne kooptiramo prakse koje smatramo novim i inovativnim ali su u stvari već duboko usađene u različite tradicije i zajednice. “Sistemski rad” se smatra akademskom disciplinom, ali on decenijama funkcioniše pod različitim nazivima – razvoj zajednice, socijalni rad, izgradnja pokreta, organizovanje, povezivanje, društvena zaštita itd. O ovom radu se nije pisalo u akademskim radovima; odvijao se od vrata do vrata, na ulicama, svetilištima, kod kuće, na porodičnim okupljanjima… 

I sami ste na svom sajtu pomenuli empatiju i solidarnost, a ja verujem će se obe ove vrednosti menjati uz inovacije u sklopu budućeg razvoja filantropije. Na globalnoj ravni učimo da recentriramo mnoge razgovore i izmestimo ih sa Globalnog Severa – da izmestimo od koga učimo kao i pitanja koje postavljamo. Nešto slično smo pokušali kroz SIX tokom 2020 godine tokom serije Philanthropy at a time of Change and Uncertainty, a mnogo sam naučila i kroz predavanje Cocreative o White Supremacy and Systems Change koje daje znatan doprinos ovoj temi.

Koja je jedna vizija budućnosti filantropije koju bi podelila sa nama?

SixFunders Node je osnovan upravo da bi se ukazalo na odsustvo diskusije o inovacijama na postojećim filantropskim forumima; manjak deljenja znanja i povezivanja među fondacijama; i potrebu za manjim, dubljim prilikama za učenje i iznalaženje rešenja. Ovaj program je namenjen podršci pojedincima i pojedinkama u filantropskim organizacijama iz celog sveta kako bi radile učinkovitije i autentičnije. 

Radimo sa fondacijama koje su spremne da imaju teške razgovore okrenute budućnosti, i uviđamo da su pojedinci i pojedinke ti koji guraju ove teme i moraju da navigiraju kroz sva ograničenja ovog sektora. Zato stvaramo sigurne prostore za njih kako bi se udaljili od svakodnevnih radnji i interakcija (kao i tradicionalnih filantropskih mreža), povezali se sa njihovim globalnim sagovornicima i sagovornicama i kritički razmislili o temama sa one strane trenutnih pomodarstava. 

Verujemo da filantropija može da igra važnu ulogu u ambicioznoj društvenoj promeni – i trudimo se da Funders Node bude taj pionirski poduhvat koji će pokazati kako bi filantropija trebalo da se angažuje, da izazove i sama bude izazvana, i nadamo se da ćemo kroz procese zajedničkog učenja ubrzati i proširiti načine bavljenja složenim i urgentnim izazovima sa kojima se naša društva i planeta danas suočavaju.  

Slobodno me kontaktirajte na @JosianeSmith na Twitteru, ili na josiane@socialinnovationexchange.org.

Razgovor vodila i prevela Đurđa Trajković.