RWFund logo

RWFund logo

Lokalno, ženski i sa one strane granica – HVALA!

U prethodnih mesec dana ceo tim Rekonstrukcije Ženskog fonda bio je posvećen akciji Lokalno, ženski i sa one strane granicaNakon 17 godina kontinuiranog dodeljivanja stipendija “Žarana Papić”, odlučile smo da ovaj program unapredimo tako što ćemo budžet za stipendije prikupljati kroz individualne donacije šire zajednice a sa fokusom na dijasporu. 

Zašto baš tako? Prikupljanje sredstava iz zajednice kroz lokalnu feminističku filantropiju svakako nam jeste jedna od prioritetnih aktivnosti, koju smo u pretpandemijsko vreme uglavnom sprovodile kroz događaje uživo. Osim novčanog aspekta, duša lokalne feminističke filantropije je povezivanje zajednice, feminističkog i drugih progresivnih pokreta, kao i stipendistkinja koje podržavamo. U ovoj kampanji povezivanje smo značajno proširile i na dijasporu, prepoznajući njen potencijal za razumevanje i savezništvo. U samom povezivanju, kao i uvek, bitno nam je da se fokusiramo na artikulaciju društveno-političkih tema, zajedničke strategije i efektno udruženo delovanje. 

U ovo vreme, kada nam povezivanje fali više nego ikada, ali i u vreme koje podrazumeva brojna ograničenja, vodile smo se mišlju Žarane Papić da je princip da se uvek prekoračuju granice. Uvek dragocena podrška lokalne zajednice ni ovog puta nije izostala, ali nam je posebno drago da smo virtuelno prešle i fizičke granice i uključile značajan broj donatorki iz dijaspore. Kao i inače, cilj nije samo prikupljanje novca već i postepeno razvijanja odnosa i poverenja sa dijasporom, razmena perspektiva i umrežavanje za dugoročne i strateške saradnje. Zbog toga smo se opredelile za vrlo ličan pristup, virtuelno išle od osobe do osobe, i sada možemo ponosno da zaključimo da su prvi zajednički koraci učinjeni na pravoj stazi solidarnosti. Želimo da nastavimo da se povezujemo sa dijasporom. Želimo da istražimo kako dijaspora doživljava sebe i kako je podržati da usmeri ulaganja u progresivne i transformativne prakse. Želimo i da podrška bude međusobna i ne samo finansijska, već i u vidu razmene informacija, kontakata, promišljanja.

Iako je sama kampanja trajala oko mesec dana, prethodio joj je temeljan proces priprema. Veoma smo zahvalne što smo uz podršku Trag fondacije imale prilike da radimo sa Tanjom Bjelanović kao stručnom konsultantkinjom koja nas je pratila kroz proces i podržavala nas u uobličavanju kampanje. Beskrajno smo zahvalne ljudima iz dijaspore, lokalne zajednice, kao i prijateljicama iz inostranstva na donacijama, smernicama, povezivanjima i rečima podrške. 

Uspele smo da, prvi put u istoriji rada fonda, zajednički omogućimo podršku putem onlajn donacija. Uspele smo da steknemo nove prijateljice i prijatelje, novu podršku. Obnovile smo veze sa ranijim donatorkama i stipendistkinjama. Zajedno smo prikupile/i 229 785 RSD i time obezbedile budžet za prvi od tri kruga stipendija u 2022. godini. Uspele smo i da dođemo do najviše sume koju smo kao fond ikada uspele da prikupimo u pojedinačnoj akciji. 

Ono što nismo uspele jeste da se vidimo i proslavimo uspeh kampanje. Spremno čekamo februar, kada ćemo dodeliti prve stipendije prikupljene na ovaj način, a nadamo se da nećemo mnogo duže da čekamo ni na naše susrete i proslavu solidarnosti!

Svakako nećemo stati ovde! Nastavite da podržavate dostupnost obrazovanja žena i devojaka u progresivnim oblastima, pratite nas i donirajte u skladu sa mogućnostima!