RWFund logo

RWFund logo

Sestre to rade najbolje! #18 – HVALA!

20. decembra na inicijativu i u saradnji sa Romskim centrom za žene i decu „Daje“ organizovale smo osamnaestu žurku Sestre to rade najbolje i prikupile 47.650 RSD i 70 EUR! HVALA!

Kada su nam se saborkinje iz partnerske organizacije „Daje“ nedavno javile sa pričom svoje štićenice S.K, samohrane majke koja se izvukla iz lanca trgovine ljudima, a koja zbog česte bolesti deteta nije u mogućnosti da radi, bilo je jasno da je vreme za još jedan benefit skup Sestre to rade najbolje. Situacija S.K. dodatno je otežana pretnjom da će biti iseljena iz kućice koju iznajmljuje. Tu su i drugi, dugoročniji i sistemski problemi koji se ne rešavaju tokom noći, ali oko akutnih potreba za kiriju i lekove za dete smo se hitno organizovale sa grupom Daje i drugim savezničkim organizacijama i pojedinkama.

Događaj se odvijao u starom prijateljskom prostoru, Društvenom centru Oktobar, kao žurka, gozba i mini bazar, a svaki segment organizovan je zahvaljujući solidarnim i volonterskim doprinosima. 

Drugarice iz Kolektiva Drangulijana izlagale su svoj ručno rađeni nakit. Kolektiv čine kvir osobe i saveznice_i i posvećen je okupljanju socijalno i ekonomski diskriminisanih osoba. Nije bilo teško zainteresovati gošće i goste za njihov nakit, jer uz to što je originalan, afirmiše zero waste i ekološke politike, jer je pravljen od prenamenjenih materijala. Kolektiv je nastao u okviru Grupe IZAĐI iz Novog Sada, a funkcioniše na principima solidarnosti, međusobne podrške i podrške onima kojima je to potrebno. 

Drugarica Ljilja iz Zrenjanina izložila je još nakita, dok nam je Zrenjaninski socijalni forum predstavio paketiće knjiga spasenih od kontejnera gde su umalo završile zahvaljujući dugom i bolnom procesu privatizacije zrenjaninske šećerane i pripadajućeg Centra za obrazovanje. Mahom stare jugoslovenske lektire tako su našle nove domove. Knjige su stigle i od nekadašnje koleginice Marije Jakovljević, uz brojne druge drangulije, a tu je bila i „Zami“, biomitografija Odri Lord u našem izdanju. Štand za knjige profesionalno je vodila jednooka ljubimica Oktobra, Mašinka, a neki su se za knjige opredeljivali čekajući da im baš Mašinka šapom pokaže šta valja. 

Bilo je i ručno pletenih kapa drugarice Nade iz grupe Daje, ali i second-hand letnjih haljinica drugarice Marije, i još međusezonske odeće, pa smo mogle sebi da udesimo u koje ćemo se godišnje doba investirati.  

Gozbeni sto smo propisno popunile veganskom i vegetarijanskom klopom, sa kolačima ipak apsolutno dominantnim na svakom ćošku. Gozba-majstoricama i majstorima je izuzetno drago da je hrana, mada se to na početku činilo neizvodljivo, sasvim pojedena! 

Posebnu zahvalnost izražavamo prema nekadašnjoj koleginici, koja nam se ovom prilikom pridružila kao DJ Renka, te se u saradnji sa misterioznom DJ Prezlom postarala da ispuni prostor neverovatnim ženskim vokalima. Zahvalnost ide i Tari Rukeci, koja je volonterski fotografisala događaj. 

Ogromno HVALA svima koje_i su nam došle_i, donirale_i, dovele_i svoje ekipe! Hvala i Društvenom centru Oktobar ne samo na prostoru već i zato što nam je pojačao donatorsku kutiju donirajući 10% od prodatih pića te večeri! 

Ukupno smo skupile 47.650 RSD i 70 EUR, a sav iznos biće predat kao urgentna podrška S.K. za plaćanje kirije i lekova za dete. 

Sledeće

2023!