RWFund logo

RWFund logo

Sestre to rade najbolje! #18

Pozivamo vas na 18. izdanje benefit žurke Sestre to rade najbolje u Društvenom centru Oktobar, 20. decembra u 20:00!

U 18. godini postojanja Rekonstrukcije organizujemo 18. po redu benefit žurku Sestre to rade najbolje, i to na inicijativu i uz saradnju sa Romskim centrom za žene i decu Daje. Družimo se u Društvenom centru Oktobar (Strahinjića Bana 33, suteren), 20.12. od 20:00. Ovog puta Sestre organizujemo kao mini feministički bazar, vege gozbu, salon zabave, pravo mesto da se pripremite za oproštaj od 2022. i veselo pohrlite u susret novoj godini! Najbitnije, dok se zabavljamo, zajedničkim, solidarnim, ooo-ruk snagama podržavamo jednu ženu kojoj je podrška urgentno potrebna. 

S.K. (24) je samohrana majka koja je preživela trgovinu ljudima i štićenica je Centra Daje. Zbog čestog razboljevanja svog deteta, trenutno nije u mogućnosti da radi. Povrh svega, preti joj izbacivanje iz podstanarske kućice u kojoj živi. Problemi sa kojima se S.K. i brojne druge žene u sličnom položaju nalaze jesu sistemski i oslikavaju manjkavost institucionalne podrške marginalizovanim ljudima. Istovremeno, situacija S.K. i njenog deteta sadrži i akutne probleme, i to je tačka u kojoj se možemo solidarisati sa njima – stoga ove večeri želimo da ujedinimo snage i prikupimo novac koji će S.K. moći da iskoristi za zakupninu stana i kupovinu lekova za dete. 

Kako se možete uključiti u podršku ove večeri?

  • NAKITITE SE! Kolektiv Drangulijana, koji okuplja socijalno i ekonomski diskriminisane osobe, proizvođačice_e stilskih i dekorativnih predmeta, nakita i aksesoara, izlagaće svoje drangulije koje možete uzeti na donaciju. Kolektiv čine kvir osobe i saveznice_i, radi na principima solidarnosti, međusobne podrške i podrške onima kojima je to potrebno, a njihovi radovi afirmišu zero waste i ekološke politike. Kolektiv je nastao u okviru Grupe IZAĐI. 
  • NAJEDITE SE! Ekipa iz RŽF, ekipa iz Daje, prijateljice_i prave potluck, odnosno donose svoj izbor đakonija, vegeterijanskih i veganskih, slanih i slatkih. Ukoliko želite, i vi se nakuvajte i priložite svoju klopu na gozbeni sto. Hrana se uzima na donacije!
  • NAČITAJTE SE! Idu dani za beskrajno čitanje uz čaj i ušuškavanje u ćebetu, a dobrih knjiga nikad dosta. Ovom prilikom na donacije možete pazariti najnovije izdanje RŽF-a, biomitografiju Odri Lord „ZAMI: Novo čitanje mog imena“, a obećavamo i pregršt drugog štiva kakvo retko možete naći na drugim mestima! Retro, partizansko, feminističko, magično štivo koje takođe možete uzeti na donacije!
  • UTOPLITE GLAVU! Drugarica Nada iz grupe Daje ove večeri izlaže svojeručno rađene kape, odlične da dopunite sovju zimsku opremu ili da nekoga obradujete za praznike. Kapice, pogađate, možete uzeti na donacije!
  • NAĐUSKAJTE SE! DJ-ice Renka i Prezla, feministice, nekadašnje kolegice, obožavateljke kornjača i sve u svemu ok kao osobe, ove večeri puštaju vesele ženske glasove. Muzičke želje prihvataju i sugerišu da zadenete koji muzički dinar u donacije. 
  • NAHRANITE CAKANU! Čuvena feministička donatorska kutija Cakana i večeras je sa nama i raduje se da vam pričuva donacije dok one ne budu predate osobi za koju prikupljamo novac. 
  • KARAOKIŠITE SE! Za najhrabrije i najupornije koje_i dočekaju sa nama kasne sate, oktobarski mikrofon i ekran za karaoke hitove su na izvolte!
  • UMEMORIŠITE SE! Drugarica Tara iz Zrenjaninskog socijalnog foruma ovo veče hvata nezaboravne momente foto-aparatom – pitajte je da li hoće da vam obavi personalni fotošuting!

Hvala kolektivu Društvenog centra Oktobar koji nam je još jednom dom za solidarnost! (Podržite Oktobar kada god ste u mogućnosti!)

Hvala svim drugaricama i drugovima koje_i volontiraju, kuvaju, izlažu svoje radove i pružaju solidarne doprinose. 

Hvala Zoe Gudović i prethodnom timu Rekonstrukcije Ženskog fonda na osmišljavanju žurki Sestre to rade najbolje, tradicije koju sa radošću i ludošću drage volje nastavljamo!