RWFund logo

RWFund logo

Radost ludost! Vol. 12 – HVALA!

Kako je 2023. godina bila možda za nijansu tegobnija od prethodnih, bile smo strpljivije i pažljivo birale pravi momenat da okupimo aktivističku, nezavisnu umetničku i širu zajednicu – nakon odlaganja, promišljanja i dosta rada, napokon smo se okupile/i 23. septembra u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka za propisno radovanje i ludovanje kakvo nam je mnogima trebalo!

Skup su otvorile, i hvala im na tome, drage nam Bubnjarke sa ulice, koje još od 2012. godine daju ritam feminističkim pobunama, marševima i uličnim akcijama. One su različitih generacija, različitih fokusa, neke su tu od osnivanja, a neke su se tek nedavno pridružile, i zajedno grme! (Ne brinite, komšiluk je na grmljavinu pravovremeno upozoren).

Zidove Kulturnog centra Magacin ove večeri obojili su radovi tri sasvim različite estetike i likovni radovi fokusirani na polno/rodno, telesno, žensko, nebinarno. Hvala Smiljki Jovanović, Sanji Solunac i Vladu Pisanjuku na izlaganju radova, kao i Jovani Marković, vajarki koja je ovom prilikom volontirala kao kustoskinja i vodila razgovore sa umetničkom ekipom. Hvala i široj zajednici koja nam je poslala soundtrack za izložbu, deleći sa nama svoje omiljene seksi, senzualne, erotične pesme. Prostor je bio dekorisan i balonima sa klitorisima te maramama sa klitorisima i životno važnim porukama – Klića je svet! Klića kliću mije! Dobar orgazam daleko se čuje! Posebna zahvalnica Tamari Maksimović na dizajnu balona i marama i našoj divnoj šnajderki Miri na strpljivoj izradi marama!

Želimo zatim da se zahvalimo Aleksandri Kovačević i Bojani Minović na prikazivanju svog filma Kuhinje, ratovi. Uz svu radost i ludost, gledamo da bežimo ni od onoga što je mračnija stvarnost, a pogotovo stvarnost na društvenoj margini. Tako smo kroz ovaj film upoznale žene iz romske zajednice iz Aerodromske ulice u Kraljevu, doseljene sa Kosova, različitih godina i životnih priča, ispričanih u ambijentu kuhinje koja ovde kao scenografija konstantno menja svoja značenja, čak uspevajući da se opire svojim tradicionalnim patrijarhalnim konotacijama. Hvala i Sevđulje Ramadani, mladoj aktivistkinji i akademkinji koja nam je prikazala svoj dokumentarac Veliki Rit BB, i kroz njega sistemsku represiju nad romskim stanovništvom koje često ne može da dobije adresu, pa samim tim ni dokumenta, što stvara dalju institucionalnu represiju.

Institucije podbacuju gotovo na svim nivoima, pa tako i dalje nemamo dostupno seksualno obrazovanje. Ako se nekada i pojavi u tragovima, tiče se polno prenosivih bolesti, neželjenih trudnoća i svakojakih strahota. Gde je tu zadovoljstvo? Kao odgovor na sistemsko potiskivanje uvođenja seksualnog obrazovanja ove godine smo objavile knjigu Klitopismenjavanje: Zašto je orgazmička ravnopravnost važna i kako je postići (Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters and How to Get It) u prevodu Ane Imširović Đorđević. Knjiga je planula upravo na Radosti ludosti, gde je održan i razgovor o knjizi – hvala Adriani Zaharijević, Aleksi Milanoviću, Mariji Jakovljević, kao i Mariji Ratković koja je moderirala razgovor. Jedna izjava Marije Ratković od ove večeri posebno nam se urezala: Naše bake iz drugog talasa feminizma su verovatno mislile da bismo mi danas kolektivno masturbirale na ovakvom događaju, a mi u 2023. pričamo o upoznavanju klitorisa. Knjiga se rasputovala sa posetiteljkama i posetiocima, uskoro će putovati još gde god stigne u misiji da pojača klitoralnu pismenost i opšti užitak! Ukoliko još nemate svoj primerak u krevetu (knjiga nije baš za police), potražite je u knjižari Beopolis (njima posebna zahvalnica što već drugu godinu promovišu naša izdanja) ili kod nas – pišite nam na office@rwfund.org. Knjiga je dostupna na donacije prema mogućnostima.

Sve je dobro što se dobro svrši, pa je dobro da smo za završnu žurku imale moćne ženske vokale. Hvala kolektivu Femix i Katarini Mitić na raznovrsnom muzičkom izboru!

Zahvaljujemo se i volonterkama – pored Jovane Marković kao volonterke-kustoskinje, o bitnim detaljima postarale su se i Irena Jovanović i Anja Jelić.

Hvala i svima koje/i su bile/i tu u pripremnim fazama – Katarini Popović koja je odgovorna što je knjiga Klitopismenjavanje dizajnirana tako slatko da izgleda kao da može da se jede; Sanji Solunac na posteru i vizuelnom identitetu događaja koji je šarmantno istakao vulve u prvi plan; Vladimiru Jeriću Vlidiju što je revnosno postavio info na sajt! Ovo su ujedno ljudi koji su nam tu i inače, pa bismo mogle da im se zahvaljujemo gotovo svakodnevno!

Hvala KC Magacinu na prostoru i Jugoslavu Hadžiću na tehničkoj podršci!

Hvala Tini Vukašinović na mnoštvu uhvaćenih momenata ove večeri, na svim fotkama i videima!

Hvala našim prethodnicama u RŽF-u, posebno Zoe Gudović koja je pre 14 godina osmislila koncept Radosti ludosti!

Idemo dalje!

Ogromno hvala svim drugaricama i drugovima, gošćama i gostima ove večeri! Osim što smo udarile/i radost na ludost, uspele/i smo i da oborimo jedan rekord! Tokom ove večeri skupljeno je 64.730 RSD i 20 EUR, što je najveći iznos ikada prikupljen na nekom od jednodnevnih RŽF događaja!

Šta ćemo s tol’kim donacijama? Prevodimo dalje – novac će biti iskorišćen za još jednu poslasticu od knjige! Sledeće godine na redu je bell hooks – All about Love i jedva čekamo!