RWFund logo

RWFund logo

I dalje na pravom putu: Međunarodni sastanak u Beogradu okupio preko 100 aktivistkinja za demokratiju

On the Right Track, Beograd, mart 2024

Od 11. do 13. marta održan je prvi sastanak ženskih fondova i aktivistkinja grass-root organizacija iz Latinske Amerike i Evrope u Beogradu. Ovaj događaj je okupio 20 ženskih fondova i više od 45 partnerskih organizacija sa oba kontinenta. Istorijski sastanak inicijative On the Right Track ostavio je snažan utisak, sa preko 100 učesnica i učesnika koji su u solidarnosti podigli pesnice, pokazujući svoju želju da zajedno brane ljudska prava i demokratiju.

Učesnice/i su stigli iz svih krajeva ovih kontinenata: Gruzija, Kolumbija, Jermenija, Čile, Poljska, Brazil, Nemačka… ukupno iz 24 zemlje!

Zajedničke strategije od 2018. godine.

Sastanak je osmišljen u okviru međunarodne inicijative On the Right Track, koja se od 2018. godine bavi adresiranjem različitih manifestacija antirodnih pokreta. Tokom ovih godina, fokusirale smo se na izgradnju zajedničkih akcija i strategija kroz istraživanja, kolektivno mapiranje, komunikacije i narative, političko zagovaranje i antirasističke prakse.

Ovo je prvi put da smo prešle granice kako bismo diskutovale o našim vizijama i strategijama, okupljajući se u istom prostoru, što nam je omogućilo da ujedinimo političke vizije, razmislimo o svojim kontekstima i o sebi samima, i, iznad svega, da osetimo pripadnost istom međunarodnom pokretu, koji deluje obećavajuće moćno.

U duhu istorijske dimenzije ovog sastanka, u želji da takođe promenimo tok istorije ka društvu pravde, mira i jednakosti, prvo smo se bavile svojom trenutnom realnošću. Stoga je naš grupni rad uključivao mapiranje stanja stvari i fokusiranje na naše strategije. Kako odgovaramo na širok, kolektivan, efikasan način? Kako komuniciramo poruku da je drugačiji svet moguć, i kako to raditi bolje? Ovo su bila neka od pitanja koja su bila prisutna tokom našeg zajedničkog vremena.

Čuvarke demokratije

Paneli učesnika održani tokom skupa – fokusirani na pitanja protiv antirodnih politika i iz antirasističke perspektive – pomogli su nam da proširimo razumevanje gde se nalazimo, uključujući koje probleme treba rešiti i koje mostove treba izgraditi za širu inkluziju unutar pokreta i društava.

Photo: On the Right Track panel
On the Right Track, panel diskusija “Amor Mundi: Who is Afraid of Democracy”, Beograd, mart 2024

Naš sastanak završen je javnim panelom pod nazivom Amor Mundi: Who is Afraid of Democracy. Ovaj panel pružio je publici uvide u probleme koji su u srcu naših zajedničkih napora – odbrana ljudskih prava i demokratije u oba regiona. Neizmerno smo zahvalni Sonji Korei (Sonia Correa), Džilijan Kejn (Gillian Kane) i Adriani Zaharijević, koje su govorile na ovom panelu, uz moderaciju Đurđe Trajković.

Menjamo istoriju zajedno

Kada je namera jasna, kada postoji odlučnost da se suprotstavimo dehumanizujućim antirodnim politikama, različiti jezici nisu prepreka. Ponosni smo što smo ovaj skup održali na tri jezika: španskom, engleskom i portugalskom! Takođe, cenimo neverbalne izraze u univerzalnom jeziku zajedničke emocije.

Između rada, teških razgovora, kao i kreativnih i maštovitih budućnosti koje možemo zajedno izgraditi, imale smo vremena za druženje, istraživanje delova istorije Beograda i Jugoslavije, i jednostavno za deljenje toplih trenutaka radosti u povezivanju.

Upravo ta radost što možemo biti zajedno dolazi kao naša snaga u ovim neizvesnim vremenima, kada je budućnost pokreta na kocki. Sigurne smo u jedno – ta budućnost mora biti zajednička, izgrađena na osnovama međunarodne solidarnosti, akciono orijentisana sa jasnim okvirima koji se suprotstavljaju nehumanim i gušećim antirodnim agendama.

I stići ćemo tamo: ako je bilo moguće napraviti ovaj istorijski korak zajedništva, možemo i dalje zajedno hodati istorijskim putem. Drugačiji svet je moguć!

Rekonstrukcija Ženski fond beskrajno je zahvalna svima koji su doprineli sastanku: koordinacionom timu OTRT (sa Fondo Alquimia i Fondo Lunaria), facilitatorkama Andrei Parra i Jeleni Đorđević, našim vrednim prevoditeljkama/iocima, našim dragim volonterkama, Mariji Jakovljević – našoj ekspertinji za dokumentaciju, svim učesnicama i gošćama, kao i svim našim saradnicama i saradnicima.