RWFund logo

RWFund logo

Newsletter – decembar 2017

 

Pred vama je jedanaesti i dvanaesti newsletter Rekonstrukcije Ženski fond. Pratite naš rad, priključite se, donirajte!!!

Specijalni fokus 2017! 

U okviru programa Specijalni fokus tokom 2017. godine podržana su 24 projekta. Kao i prethodne godine, fokus je na našim ukorenjenim brigama: militarizaciji društva, nacionalizmu i rasizmu. Oni prodiru u sve društvene sfere i jasno nam je da im se moramo suprotstavljati na svim nivoima, širom zemlje i na različite načine. Stoga smo ove godine podržale grupe iz Vlasotinca, Novog Sada, Beograda, Prijepolja, Novog Bečeja, Niša, Kruševca i Leskovca koje deluju u svojim lokalnim sredinama, ali i grupe čiji se projekti realizuju širom zemlje. Dok su neke grupe radile sa lokalnim stanovništvom, druge su okupile aktivistkinje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Makedonije. Trećinu podržanih čine neformalne grupe.

Političko razumevanje raznih dimenzija nacionalizma, rasizma i militarizma, temeljnost u radu, kao i inovativnost u pristupu izrodili su šarenolike formate: ulični marš i druge akcije u javnom prostoru, objavljivanje različitih zbirki, publikacija i specijalnog izdanja uličnih novina, književnu kritiku, feministički fudbalski turnir, feministički fanzin, feministički festival, aktivistički karavan, filmski festival, dokumentarce, istraživanje medijskih materijala, konferencije, pozorišne predstave, radionice i obuke, kao i ženski sud za kršenje radnih prava.

Podržani projekti usmereni su na populacije koje se razlikuju u pogledu starosti, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, obrazovnog nivoa, profesije, interesovanja, ali nas sve spajaju nesigurni uslovi u kojima živimo i radimo, pokušaji marginalizacije naših borbi protiv nacionalizma i rasizma i razni pritisci sa kojim se susrećemo usled intenzivne fašizacije društva.

Stoga i ove godine kroz Specijalni fokus nastavljamo da podržavamo udružene akcije, činimo ženske borbe vidljivim, učimo, razumemo, imenujemo probleme i solidarno reagujemo uvek i svuda.


Sačuvajmo naša prava

U okviru programa Specijalni fokus u 2017. godini podržale smo i udruženje građana/ki „Žene Polimlja” iz Prijepolja  i njihov obrazovni program Sačuvajmo naša prava.

Cilj programa bio je zajedničko promišljanje načina na koji se religija, tradicija i kulturno nasleđe instrumentaliziju za ograničavanje i ugrožavanje ženskih ljudskih prava i opravdavanje različitih vrsta nasilja nad ženama. Program je okupio žene iz Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Sjenice, Pljevalja i Beograda.

Susret je obuhvatio interaktivna predavanja, radionice i projekcije dokumentarnih filmova, u okviru kojih se diskutovalo u kojoj meri takve tendencije i prakse prepoznajemo u svojim lokalnim sredinama i širem društvu; koji su konkretni primeri kršenja ženskih ljudskih prava, posebno onih koja se vrše u ime religije i tradicije; koji su zajednički imenitelji ugrožavanja prava žena i njihovog dostojanstva, a koje su razlike; gde je prostor za otpor i koji bi bili odgovarajući načini.

Pored generalnog zaključka da su žene u ime religije i običaja izložene svim vrstama nasilja: seksualnom, psihološkom, fizičkom, političkom, socio-ekonomskom, učesnice su navele da zloupotreba religije dovodi do ugrožavanja i zabrane prava na slobodu mišljenja; ograničavanja i/ili zabrane slobode kretanja uključujući društvenu izolaciju i nemogućnost učešća u javnom životu; ugrožavanja prava žena da donose samostalne odluke; nametanja načina odevanja i načina života.

Uz svest da je potrebno napraviti jasnu razliku između religije kao izraza potrebe za duhovnošću i pripadanjem i njene instrumentalizacije u političke i svrhe ugnjetavanja drugačijih i onih sa manje moći (posebno žena), učesnice su navele da postoji potreba za nastavkom razgovora o rastućoj teokratizaciji države koja ugrožava Ustavom zagarantovani sekularizam (odvojenost verskih institucija i države), kao i o direktnom mešanju religije u sve vaspitno – obrazovne, zdravstvene, kulturne, informativne institucije i političke partije, što izaziva razdore i diskriminaciju među ljudima na osnovu verske/etničke pripadnosti, a naročito u vremenima ekonomske krize i socijalnih frustracija.


Snažni glasovi crnih žena!

U okviru našeg programa feminističke filantropije, Rekonstrukcija Ženski fond nastavlja da širi glasove žena koje nas inspirišu i motivišu.Razgovarale smo sa našom prijateljicom, koleginicom i sjajnom aktivistkinjom Tatom Traore-Rogers. Intervju sa njom možete pročitati na našem sajtu.

Imale smo tu čast i privilegiju da upoznamo i sjajnu političku hip-hop umetnicu, aktivistkinju, Akua Naru. Pročitajte zašto nema ništa bez crnih žena!


#KDSTRN konferencija za medije

Rekonstrukcija Ženski fond vas poziva na konferenciju za medije povodom promocije edukativne kampanje KAKO DA SESTRE TO RADE NAJBOLJE!
Sreda 20. 12. 2017. u 12h , Medija centar, Terazije 3, srednja sala

Cilj kampanje bio je da problematizujemo pitanja javnog novca i načina na koje se troši, kao i da se zapitamo gde individualno možemo da damo novac. U budžetu za 2018. godinu vidimo da se povećava iznos za odbranu i unutrašnje poslove, a za ostale oblasti životnog razvoja, poput kulture, obrazovanja, nauke, opada.
Celoga života radimo za malo ili mnogo a retko se zapitamo: PA GDE SE TAJ NAŠ NOVAC UTROŠI?

Predstavićemo i PUBLIKACIJU iz koje možete da saznate zašto smo pokrenule edukativnu kampanju i koja nas sve upućuje u korake razumevanja ili nerazumevanja nekih procesa trošenja javnog i privatnog novca i značaja lokalnih filantropskih praksi.

Za medije govore :

  • Zoe Gudović, inicijatorka kampanje, Rekonstrukcija Ženski fond
  • Danilo Ćurčić, diplomirani pravnik
  • Katarina Lončarević, docentkinja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta  u Beogradu
  • Milena Vasić, pravna savetnica u Komitetu pravnika za ljudska prava – YUCOM.
  • Boban Stojanović, doktorant i saradnik na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i osnivač Grupe za analizu i kreiranje javnih politika
  • Fahrudin Kladničanin, programski koordinator u Akademskoj inicijativi Forum 10, lokalnoj nevladinoj organizaciji iz Novog Pazara

Više o samoj kampanji pogledajte na našem sajtu.


Podržite i vi nas!


Rekonstrukcija Ženski fond nastavlja sa kampanjama i promocijom lokalne filantropije. Podstičemo naše prijateljice i prijatelje da razmisle o ulaganju u budućnost žena, ženskih grupa, kao i o ulaganju u jedinu žensku fondaciju u Srbiji. Nastavljamo da sakupljamo novac jer Žene su prisutne svuda i žene znaju kuda!

Instrukcije za uplatu na tekući račun:
Naziv računa: Rekonstrukcija Ženski fond
Adresa: Braće Baruh 6/41, Beograd
Broj računa: 205-0000000185125-38
*** Svrha: donacija
PIB: 103330891
Matični broj: 17544420

Sve banke traže da se odredi suma koju uplaćujete, i dan u mesecu kada hoćete novac da vam se skine sa računa.

Instrukcije za fiskalno sponzorstvo:
Ukoliko živite u Sjedinjenim Američkim Državama a želite da donirate Rekonstrukciji Ženskom fondu, možete to lako da uradite putem fiskalnog partnerstva koje RŽF ima sa Global Fund for Women. Vaša donacija se može odbiti od poreza. Da date donaciju pratite link > > >

Za još više sadržaja i još bržu razmenu, posetite i naše profile na mrežama Facebook, Twitter i YouTube!
rwfund.org

RWFund Facebook

RWFund Twitter

RWFund YouTube

Copyright © 2017 rwfund.orgOur mailing address is:office@rwfund.org