RWFund logo

RWFund logo

Radost ludost! Vol. 11: Poziv na umetničko-aktivističko druženje

Daleke 2010. godine prvi put smo vas pozvale na Radost ludost, na nastup umetnica ’sa periferije’, na nešto što će naredne decenije prerasti u festival proslave feminizma i aktivizma, angažovane umetnosti i bogatstva alternativnih prostora. Mnogo toga se promenilo od kada je naša nekadašnja koleginica Zoe Gudović osmislila prvo izdanje festivala – društveni, umetnički i drugi prostori slobode su suženi, aktivistkinje i aktivisti još više su izložene/i maltretmanima, od sistemske kriminalizacije solidarnosti do desničarskog nasilja, neoliberalizam steže da mislimo da ne može jače, iako sigurno može, prolazimo kroz više ukrštenih globalnih i užih kriza na koje svakodnevno odgovaramo koliko možemo. I treba nam pauza, makar na jedno popodne, trebaju nam druženje, solidarnost, radost i ludost!

Ove godine Radost ludost! se održava u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd) od 17 do 21h. Festival posvećujemo aktivističkoj i umetničkoj rekonekciji, kao i radosti u onome što radimo, od individualnog ka kolektivnom. Festival posvećujemo zajednici koja pruža podršku aktivističkim borbama. Festival ujedno posvećujemo i svim drugaricama i drugovima u borbi protiv nacionalizma, rasizma i militarizma – događaj će biti i završnica kampanje skupljanja sredstava za program Specijalni fokus, namenjen upravo ovakvim borbama. Novac koji prikupimo biće upućen na jednu hrabru, kreativnu lokalnu inicijativu u narednom ciklusu podrške.

Kakav smo vam program spremile:

DJ Set kolektiva DC Oktobar – Poznati društveni centar, u međuvremenu obogaćen novim članicama i članovima, pušta nam muziku za zagrevanje, minglovanje, leto, nostalgiju i lagan đusk

Promocija knjige Odri Lord ZAMI: NOVO ČITANJE MOG IMENA – Nakon duže pauze, obnavljamo izdavačku delatnost i donosimo vam biomitografiju omiljene Odri Lord u prevodu Ane Imširović Đorđević; u razgovoru o knjizi učestvuju Katarina Lončarević, Jelena Reljić i Đurđa Trajković. 

Projekcija filma DUGA RESA grupe Škart – Domaćica Mica S. iz predgrađa, ukrašavajući resama tegle zimnice, dolazi do pronalaska koji će joj promeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene navlakvake. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu?

Izvođenje muzike iz predstave MARIJA RUČARA (Hleb Teatar) – Jugoslav Hadžićnam uz harmoniku prenosi deo atmosfere iz predstave posvećene radnicama i njihovim borbama danas i pre gotovo jednog veka, zasnovane na svojevremeno zabranjivanoj avangardnoj poemi Aleksandra Vuča i Dušana Matića.

Igra sa kartama FEMINISTKINJE VS. ČOVEČANSTVO – Predstavljamo vam modifikovanu verziju čuvene igre Cards against Humanity, lokalizovane, ali i dalje provokativne i prosto presmešne – najsmešniji odgovori donose vam poklon!

DJ set: BOJANA BULATOVIĆ BO – Draga nam kantautorka Bo zatvara veče svojim muzičkim izborom.

Kao što je slučaj i sa svim drugim našim programima, sa nama će biti čuvena zelena donatorska kutija Cakana – ovo joj je prvi izlazak iz kancelarije od početka pandemije! Cakana računa na vašu solidarnost i da je nećete zaobići, a sav novac koji Cakana prikupi ide u sredstva za već pomenutu kampanju kojom ćemo zajedničkim snagama podržati jednu hrabru grupu iz unutrašnjosti. 

Pridružite nam se u radovanju i ludovanju! Poziv važi za sve – za aktivistkinje i aktiviste, umetnice i umetnike, za širu zajednicu – ovo je proslava za sve nas i nas svih, za sve što smo uspele/i da uradimo i da napunimo baterije za dalje borbe!

Ulaz je, kao i uvek, besplatan!