RWFund logo

RWFund logo

Alternativni centar za devojke: Obrazovanje devojčica je ključno u borbi za emancipaciju

Alternativni centar za devojke je osnovan pre skoro 10 godina i u njemu su nastali mnogi važni feministički, mirovni i edukativni programi i akcije za devojčice i mlade žene u Kruševcu i Rasinskom okrugu. Takođe, Alternativni centar za devojke je postao veoma poznat poslednjih nekoliko godina po feminističkim filantropskim kampanjama za podršku devojčicama. Razgovaramo o svemu tome sa Jelenom Memet, jednom od osnivačica i koordinatorkom Alternativnog centra za devojke.

1. Kod nas postoji nedovoljno feminističkih organizacija koje sveobuhvatno i posvećeno rade sa devojčicama, devojkama i mladim ženama. Kako je nastao Alternativni centar za devojke, koja je bila vaša motivacija da stvorite ovaj jedinstveni prostor za razmenu, osnaživanje i edukaciju?

Jelena Memet, Alternativni centar za devojke

S obzirom da živimo u malom gradu i da nije bilo puno prostora namenjenog baš devojkama niti su se teme feminizma, ženskih prava, nasilja nad ženama i druge, obrađivale na bilo koji način u obrazovnim institucijama, naša motivacija i neka inicijalna ideja bila je kreiranje otvorenog prostora za devojke da mogu da se sastaju, promišljaju i razgovaraju o ovim i drugim temama koje su njima važne i da se kroz radionice i neformalnu edukaciju osnažuju da kritički razmišljaju, javno iznose svoje mišljenje i budu aktivne u promenama koje žele da donesu. U početku smo dosta bile fokusirane na devojčice u adolescenciji, srednjoškolskog uzrasta sa kojima smo obrađivale teme prevencije rodno zasnovanog nasilja, vršnjačkog nasilja, osnaživanja asertivnog ponašanja, obrađivale smo teme antifašizma, tranzicione pravde, antiratnog/mirovnog aktivizma. Već naredne godine nakon osnivanja krenule smo u regionalnu saradnju sa Kosovom i BiH na izgradnji mira, a pokrenule smo  i program digitalne bezbednosti i privatnosti iz feminističke perspektive.

Trudimo se da govorimo o položaju devojčica od najranijeg uzrasta kroz obeležavanje Međunarodnog dana devojčica i pokretanje kampanje Podrži Super devojčice. Pre dve godine posvetile smo se i razvoju filantropskog programa, kroz koji pružamo podršku devojčicama mlađeg uzrasta, od 8 do 14 godina. 

2. Poslednje dve godine vaša organizacija je prepoznata i po dvema, za lokalni kontekst zaista posebnim i uspešnim kampanjama „Podrži super devojčice“ kojima ste podržale dalje obrazovanje devojčica iz cele Srbje u oblastima nauke, umetnosti i sporta. Do sada ste kroz te kampanje dodelile 16 stipendija u 2021. i 20 stipendija u 2022. godini.  U vremenu mnogobrojnih kriza i izazova na globalnom i lokalnom nivou, zašto je za vas važno ulagati u obrazovanje, talente i kreativnost devojčica?

Nama je kroz naš rad bilo uvek važno da istaknemo položaj devojčica i mladih žena, kako u Srbiji tako i u svetu. Svesne smo da se ne rađamo svi sa jednakim mogućnostima, iako bi sva deca trebalo da imaju jednaka prava, veliki broj njih, pogotovo devojčica iz ruralnih, siromašnih područja ili iz manjinskih grupa, nemaju iste prilike da se obrazuju, da razvijaju svoje talente i veštine. U manjim mestima, zabačenim od grada, nema puno sadržaja a i tamo gde ih ima, u većim gradovima, nemaju sve devojčice jednak pristup tim sadržajima, zbog socio-ekonomskih uslova u kojima se nalaze. Obeležavanjem Međunarodnog dana devojčica cilj nam je da povećamo vidljivost ovog svetskog problema, a i da u isto vreme afirmišemo i podstaknemo obrazovanje devojčica kao važan aspekt dostizanja ravnopravnosti. Svesne smo da živimo u doba retradicionalizacije i da se često nalazimo u situaciji da moramo da branimo već osvojena ženska prava. Obrazovanje devojčica je ključno u borbi za emancipaciju!

3. Druga kampanja „Podrži super devojčice“ završena je skoro, pre tri meseca. Utisci i iskustva su još uvek sveži. U obe kampanje ste premašile početni cilj i sakupile ste mnogo više novca od planiranog na početku kampanja. Na koji način ste uspele da povežete lokalnu zajednicu, individualne donatorke i donatore, firme i super devojčice u ove dve kampanje? Koji su vam bili najveći izazovi i šta je ono najvažnije što ste naučile kroz te procese lokalne  filantropije?

Verujemo da su transparentnost i integritet koji smo stekle tokom našeg već decenijskog rada dosta doprineli da odaziv bude velik. Tema je očigledno prepoznata kao važna i to je dosta uticalo na uspeh same kampanje. Trudile smo se da što kreativnije osmislimo kampanju i budemo što vidljivije u različitim oblastima. Najizazovnije je bilo raditi sa malim ljudskim resursima, ali i pored toga što je naš tim mali, uspele smo da premašimo cilj. Izazov je u tome što pored kampanje radimo i druge stvari a kampanja sama po sebi konzumira dosta vremena i energije, te u tom smislu je nekada bilo teško postići sve što smo isplanirale, a što je opet rezultiralo velikim umorom. Zahvalne smo što se najviše odazivala naša feministička i aktivistička zajednica, ali pored toga su i građani i neke kompanije čule za nas, prepoznale važnost kampanje i želele da doniraju. Kampanja je doprinela i našoj transparentnosti u radu i sticanju poverenja građana u jednu feminističku organizaciju. Naučile smo kroz ovu kampanju da možemo da izađemo iz aktivističkih okvira kako bismo širile ideje feminizma, ali isto tako i da je dobra priprema i planiranje pola posla.

4. Alternativni centar za devojke počiva i deluje na principima feminističke solidarnosti i brige. Šta su za vas feministička solidarnost i briga, kakva je solidarnost potrebna feminističkom pokretu danas?

Kao što kaže Lepa Mlađenović „da čujemo drugu kao što ona čuje sebe“ vodimo se time da solidarnost i feminisitčka briga znači da pratimo potrebe, interesovanja devojčica i mladih žena,  naših feminističkih drugarica i drugih sa kojima sarađujemo, vodimo se principima poverljivosti, poštovanja različitosti, odgovornosti, trasansparentnosti u radu. Ono što bih rekla da u ovom trenutku treba feminisitčkom pokretu jeste otvorena komunikacija, preuzimanje odgovornosti, solidarnost i briga, međusobno razumevanje i otvorenost da se čuje drugačije mišljenje. 

5. „Na mladima sve(t) ostaje“ – nakon 10 godina kontinuiranog rada sa devojčicama, devojkama i mladim ženama u rasinskom okrugu ali i šire, kako vidite vašu organizaciju u budućnosti, šta vas inspiriše da nastavljate dalje? 

Nadamo se da ćemo kao i do sada biti rasadnik novih generacija mladih feministkinja kao i da ćemo kao organizacija rasti kako bismo bile još bolja podrška devojčicama i mladim ženama na više polja. Energija koju poseduju pametne i sposobne devojčice i mlade žene nam daje nadu da je to što radimo važno, da ima smisla i daje nam motivaciju i inspiraciju da idemo dalje i ulažemo sve kapacitete u generacije koje dolaze. Na nama je sada da im bar malo prokrčimo put i damo im vetar u leđa da sutradan nastave tamo gde smo mi stale.

Intervju vodila: Diana Miladinović