RWFund logo

RWFund logo

Antiratna stogodišnjica Prvog svetskog rata 4

Rekonstrukcija Ženski fond vam za 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, poklanja tekstove Dimitrija Tucovića protiv militarizma i nacionalizma iz knjige “Izabrani spisi”.

Antiratna stogodišnjica prvog svetskog rata 4!
Antiratna stogodišnjica prvog svetskog rata 4!
  • POLITIKA DRŽAVNIH DUGOVA: Buržoaske partije su se pokazale nesposobne da učine kraj tome sistemu gazdovanja što upropašćuje i ubija. Nјihove finansijske reforme zadržale su se na površini samoga pitanja. Kad je trebalo postaviti državno gazdovanje na jedino zdravu osnovu, trošenje prema stvarnoj snazi i na produktivne celјi, one su pokazale totalnu nesposobnost, jer je svaka korenita finansijska reforma skopčana sa ukidanjem militarizma i reorganizacijom državne uprave u najpunijem demokratskom duhu.
  • PRETORIJANSTVO ILI DEMOKRATIJA: Ali militarizam u nas ne živi od slabosti buržoazije. Njegove velike političke pretenzije, koje su dostigle svoju najvišu tačku za vreme balkanskih ratova, proističu iz njegove faktičke i političke nadmoćnosti, koju je radikalna partija svojom politikom pripremala. Upravo istorijski uslovi ovoga sukoba sazrevali su pod toplim zracima militariziranja Srbije preko svake mere finansijske, privredne i političke narodne snage.
  • “GERMANSKA” OPASNOST: Germanofobstvo je savezna jeres rusofilstva; što god dublјe hvata mržnja na germansku rasu, tim povolјnije zemlјište za širenje rusofilske jeresi, čiji se ubistveni uticaj po srpski narod ne spori više ni sa koje strane. Po tome pitanje „germanske“ opasnosti ima za nas praktičan politički značaj.
  • NEOSLOVENSTVO: Sentimentalni nacionalisti potištenih slovenskih naroda, ukoliko nisu hulјe i agenti panrusizma, očekuju od slovenske “uzajamnosti” punije garantije za svoj nacionalni i državni opstanak, dokle zvanična Rusija vidi u njoj samo oruđe za postignuće svojih zavojevačkih cilјeva.

 

preuzmite_PDF

Čitajte, razmišljajte, razgovarajte!!!

Do sada objavljeno u ediciji Antiratna stogodišnjica Prvog svetskog rata: