RWFund logo

RWFund logo

Antiratna stogodišnjica prvog svetskog rata 3

tucovic_naslovna_crop

Rekonstrukcija Ženski fond vam na današnji  dan 4. april, Dan studenata Beograda, poklanja knjigu u znak sećanja na velike studentske demonstracije protiv jačanja fašizma, koje su održane 1936. godine. Čitajte, razmišljajte, razgovarajte!!!

Nikola M. Popović: DIMITRIJE TUCOVIĆ – Njegov život i rad 

“…Otkako je kapitalizam uzeo punu vladavinu (1848) u svoje ruke, otada su ratovi postali hronična bolest čovečanstva, jedno stalno, regularno, permanentno, stanje. Danas su ratovipravilo, mir izuzetak. Upravo, mira i nema; postoji samo primirje… Rat diktuju životni interesi kapitalizma.” D.T.

 Jedno od najdelikatnijih pitanja, kad je reč o Tucoviću, sigurno je pitanje njegovog učestvovanja u ratovima. Po mišlјenju jednih, a oni čine ogromnu većinu, Tucović je otišao u svetski rat kao patriota, i kao takav poginuo. Po mišlјenju drugih, ne samo da gornje tvrđenje nije tačno, nego je ono nemoguće, jer je kod Tucovića, kao retko kod koga, postojala neotstupna i iskrena saglasnost između onoga što je on verovao i onoga što je propovedao. A on je, po mišlјenju Dragiše Lapčevića, rat mrzeo i kao čovek i kao socijalista.

…  „Dođe li do rata na Balkanu, čiji je ratnički ishod sasvim sumnjiv, on će u svakom slučaju povući za sobom ogromne socijalne katastrofe.“   …  I dok je on nagoveštavao „socijalne katastrofe“, beogradska štampa je likovala od radosti što su Rusija i Austrija „blagonaklone za stvaranje Velike Srbije“, a II Internacionala ćutala kao zalivena.   …  Ma da uniformisan, ma da u prvoj borbenoj liniji, ma da svestan da se za vreme rata i za najmanju kritiku životom plaća, Tucović svoju savest i svoju kuraž nije mogao ućutkati. Naprotiv, on je javno podigao svoj moćni glas i zatražio povlačenje trupa s albanske teritorije. Ovakav njegov postupak odmah je izazvao reakciju. Komandant puka, istina malo zavijeno, pred svima oficirima naziva ga izdajnikom i skreće mu pažnju na smrtnu opasnost, koja je neminovna ako produži kako je započeo. Prelazeći preko očigledne opasnosti, a na opšte zaprepašćenje prisutnih, Tucović nedostojnu uvredu energično i kuražno od sebe odbija, optužujući otvoreno srpsku, crnogorsku i grčku vladu.

DT_book_cover

Knjigu “Nikola M. Popović: DIMITRIJE TUCOVIĆ – Njegov život i rad” možete da preuzmete ili pročitate ovde.

Rekonstrukcija Ženski fond se zahvaljuje Jeleni Janković-Đurić koja nam je poklonila ovu knjigu iz biblioteke svoga oca dr Živorada Jankovića, lekara koji je kao komunista ubijen 1941. godine.

preuzmite_PDF

Čitajte, razmišljajte, razgovarajte!!!

Do sada objavljeno u ediciji Antiratna stogodišnjica Prvog svetskog rata: