RWFund logo

RWFund logo

Kritički život 9: Patrisio Guzman – Bitka za Čile (1. deo: Pobuna buržoazije)

battle 4 chile 6

U okviru serijala Izvori epistemologije: Kritički život pogledajte prvi deo trilogije u kojem poznati reditelj beleži događaje iz marta 1973. kada se izbori u Čileu pretvaraju u masovne demonstracije a zatim i u otvoreni ulični rat između pristalica progresivne vlade predsednika Aljendea i konzervativnih desničarskih organizacija.

11. septembra 1973. u Čileu demokratski izabrana socijalistička vlada predsednika Salvadora Aljendea je zbačena krvavim vojnim pučem generala Augusta Pinočea. Patrisio Guzman je bio hroničar događaja iz kojih je nastala jedinstvena filmska trilogija Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudi. U narednim nastavcima ćete imati prilike da vidite i drugi deo pod nazivom Državni udar (“The Coup d’état”), u kojem se Gusman bavi nasiljem iz juna 1973, kao i  treći deo, Narodna vlast (“Popular Power”), koji se bavi samoorganizacijom i otporom naroda.

Film Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudi, prvi deo: POBUNA BURŽOAZIJE titlovan na naš jezik možete da pogledate ovde.

Patrisio Guzman:  Niko ne zna šta je Pinoče uradio i niko ne želi da govori o tome… Pokušavaju  da izbrišu celo poglavlje istorije, tako  je očigledno koliko su mladi ljudi zapanjujuće neobavešteni.

kriticki-zivot-chile

battle 4 chile 4


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: