RWFund logo

RWFund logo

Kritički život 10: Patrisio Guzman – Bitka za Čile (2. deo: Državni puč)

guzman-chile-2

U okviru serijala Izvori epistemologije: Kritički život pogledajte drugi deo trilogije u kojem poznati reditelj opisuje državni udar u Čileu izveden 1973. godine. Pošto nisu uspeli da uklone predsednika Aljendea na ustavan način, vlada SAD-a i čileanska opozicija se odlučuju za strategiju puča. Posle poraza na predsedničkim izborima u martu 1973. godine, opozicije pokreće točkove planiranog ustanka.

11. septembra 1973. u Čileu demokratski izabrana socijalistička vlada predsednika Salvadora Aljendea je zbačena krvavim vojnim pučem generala Augusta Pinočea. Patrisio Guzman je bio hroničar događaja iz kojih je nastala jedinstvena filmska trilogija Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudi. Prvi deo pod nazivom POBUNA BURŽOAZIJE titlovan na naš jezik možete da pogledate ovde. U sledećem nastavku ćete imati prilike da vidite i treći deo pod nazivom Narodna vlast (“Popular Power”), koji se bavi samoorganizacijom i otporom naroda.

Film Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudi, drugi deo: DRŽAVNI PUČ titlovan na naš jezik možete da pogledate ovde.

kriticki-zivot-chile2


 

Salvador Aljende: Oni imaju snagu. Mogu nas potčiniti, ali ne mogu zaustaviti društvene procese kriminalom i silom. Istorija je naša, i prave je ljudi.


 

guzman-chile-1


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: