RWFund logo

RWFund logo

Fokus na Fokus: Umetnička grupa Hop.La! – predstava Epske igrice

Skadar Bitef ARTICLE


Rekonstrukcija Ženski fond vam u okviru programa podrške Specijalni fokus predstavlja predstavu “Epske igrice”, koja je tokom 2017. godine nastala u produkciji Hop.La! Reč je o inovativnom pristupu obrade školske lektire i propuštanju školskih sadržaja kroz kritičke optike o tadašnjem i sadašnjem društvu.

“Epske igrice” su pozorišni projekat koji dekonstruiše epsku poeziju, uzimajući je kao polazište za ispitivanje ideoloških matrica karakterističnih za epohe u kojima su pesme nastajale, a čije dejstvo snažno određuje i savremene društvene odnose. Posebna važnost se pridaje pedagoškoj funkciji epske poezije, budući da je reč o štivu iz obavezne školske lektire. U odnosu na ciljnu grupu (11+) projekat se može definisati i kao alternativno čitanje epike.

Prva “Epska igrica” uspešno je realizovana tokom 2017. godine. Reč je o inscenaciji pesme “Zidanje Skadra” u ambijentu školske učionice, koja je premijerno izvedena 27. septembra u okviru Bitef polifonije (pratećeg programa Bitef festivala), i do sada igrana 14 puta, uz veliku pažnju kako pozorišne kritike, tako i društvenih hroničara, odnosno pedagoga-praktičara:

 

“Igranje predstave ‘Epske igrice’ u okviru 18. BITEF POLIFONIJE svrstava ovaj projekat u nove pozorišne tendencije, ali i u savremene oblike inovacija u nastavi i korišćenja dramskih / pozorišnih tehnika na unapređenju ključnih kompetencija od važnosti u procesu obrazovanja.“
(Ljubica Beljanski-Ristić, CEDEUM)

“U kompleksnosti odnosa koncepta i režije, dramaturgije, izvođačkog dela predstave, interakcije koja se menja spram aktera u publici, može se reći da je predstava ‘Epske igrice’ socijalni umetničko-edukativni eksperiment, u kojem se istražuju odnosi autori-publika, nastavnici-učenici, roditelji-deca, tradicija-savremenost, poezija-realnost… Predstava je snažno kritički angažovana ne samo prema obrazovnom sistemu, nego i prema prihvatanju tradicije zdravo za gotovo, etičkom i političkom propitivanju savremenog društvenog Sistema…  ‘Epske igrice’ su retka predstava na BITEFU koja se trudi da pozorište, kao zidanje Skadra na Bojani, ne bude uzaludan posao.”
(Igor Burić, Dnevnik)

“No relax predstava.” “Razgovor je bio živ i mogli smo da premašimo trajanje “Olimpa”. Dakle, umetnost postavlja pitanja. Važna pitanja. Čak i ako pretpostavimo da, kako nas uči mit, a na šta je jedna od učesnica diskusije ukazala, nečeg moramo da se lišimo da bismo ostvarili drugo više i bolje, da li imamo pravo da kao žrtvu koristimo tuđ život (“slučajno” ženski)? Makar dobit bila kolektivna. Rekla bih ne. Ako nas je mit naučio da je OK iživljavanje moćnih, onda smo dobro naučili lekciju i napravili uzorno društvo.”
(Nina Savčić, „Danas“)

“Interaktivna, kritički angažovana i prema školskom-obrazovnom sistemu i prema sistemu u totalu. Preispitivanje tradicije i njena dekonstrukcija glavne su odlike ove izuzetne postavke i rediteljske zamisli. (…) Ono što je izuzetno u ovoj predstavi je buđenje kritičke misli i svesti kod dece predpubertetskog uzrasta i nagoveštaj nade da generacije koje dolaze ipak mogu da loše danas promene u bolje sutra.
(Mima Gavrilov, portal “Pančevo city“)

“Predstava ‘Epske igrice: Zidanje Skadra’ unosi suštinske inovacije na dva centralna plana: pozorišnom i metodičkom. Interaktivnost se pojavljuje kao glavna spona između glumaca i gledalaca, ali i između gledalaca i same pesme, tako da je uspeh ovog dramskog komada dvostruk. Funkcija pozorišta dobija svoj pun domet, uključujući istovremeno umetničku, etičku i didaktičku dimenziju. S obzirom na to da nije starosno i scenski ograničena, predstava se može izvoditi u najrazličitijim uslovima i među publikom raznovrsnog doba, što je njena velika prednost. Ova intrigantna i dinamična predstava razbija mnoštvo pozorišnih i edukativnih ustaljenosti, oplemenjuje teatar angažovanošću i tumačenje književnog dela kreativnošću, pokrećući inovativnost u savremenim dramskim tendencijama. Originalnost umetničkog postupka i jačina kritičkog odjeka uzburkaće misli pasivnog gledaoca i tako ga uključiti u nesvakidašnji projekat epskog poigravanja. Od početka do kraja – predstava koja u potpunosti okupira i ispituje, isključujući svaku ravnodušnost. Uzevši, dakle, navedene karakteristike u obzir, a opet, polazeći od ličnih impresija, još jednom bih ukazao na značajan potencijal ove predstave, sa zadovoljstvom i znatiželjom iščekujući njeno sledeće izvođenje.”
(Uroš Mikić, Studentski književni list “Vesna“)

Za više informacija pratite Hop.la FB stranicu.


Epske igrice:

dramatizacija i režija: Anđelka Nikolić
dramaturgija: Olga Dimitrijević
izvođenje: Anita Stojadinović, Đorđe Živadinović Grgur
supervizija, evaluacija: Irena Ristić


Pogledajte atmosferu sa predstave:

[Best_Wordpress_Gallery id=”66″ gal_title=”001 HopLa”]


foto: Lidija Antonović, 2017
producent: Hop.La!
glumci na slikama: Anita Stojadinović i Đorđe Živadinović Grgur


Do sada u ediciji “Fokus na Fokus”: