RWFund logo

RWFund logo

Kritički život 11: Patrisio Guzman – Bitka za Čile (3. deo: Narodna vlast)

guzman-3

U okviru serijala Izvori epistemologije: Kritički život pogledajte poslednji deo trilogije u kojem poznati reditelj opisuje samoorganizovanje narodne vlasti u Čileu i podršku predsedniku Salvadoru Aljendeu 1972. godine.

Za samo osamnaest meseci socijalistička vlada Salvadora Aljendea sprovela je veliki deo svog socijalnog programa. Tokom godinu i po dana, nacionalizavala je velike rudnike bakra, gvožđa, uglja, šalitre i cementa. U to vreme, država uspeva da kontroliše najveći broj čileanskih monopolističkih kompanija. Takođe je nacionalizovano šest miliona hektara obradive zemlje, kao i gotovo sve nacionalne i strane banke. Tokom ovih osamnaest meseci, severnoamerička vlada zajedno sa unutrašnjom opozicijom ozbiljno ometa rad vlade. Uprkos ovome, Aljende i dalje ima čvrstu podršku najširih delova stanovništva.

Film se bavi kreiranjem stotina i hiljada grupa “narodne vlasti” od strane radnika i seljaka, sa zadatkom da distribuiraju hranu, čuvaju i vode fabrike i farme, suzbijaju crno tržište i povezuju se kao lokalne organizacije koje pružaju potrebnu infrastrukturu, kao i da pruže podršku izabranom predsedniku Aljendeu u borbi protiv kapitalista i ekstremno desnih organizacija.

Zaradili smo ogromno bogatstvo za ove momke, za gazde. Ali oni neće ništa da urade za dobrobit radnika. A sada žele da nas unište.

11. septembra 1973. u Čileu demokratski izabrana socijalistička vlada predsednika Salvadora Aljendea je zbačena krvavim vojnim pučem generala Augusta Pinočea. Patrisio Guzman je bio hroničar događaja iz kojih je nastala jedinstvena filmska trilogija Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudiPrvi deo pod nazivom POBUNA BURŽOAZIJE titlovan na naš jezik možete da pogledate ovdeDrugi deo pod nazivom DRŽAVNI PUČ titlovan na naš jezik možete da pogledate ovde.

Film Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudi, treći deo: NARODNA VLAST titlovan na naš jezik možete da pogledate ovde.

kriticki-zivot-chile3-2

 

guzman-2


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: