RWFund logo

RWFund logo

Fokus na Fokus: Radnička komuna Links – KundK (Knjiga & Kritika)

Rekonstrukcija Ženski fond vam predstavlja projekat KundK (Knjiga & kritika), koji smo tokom 2017. i 2018. godine podržale kroz program Specijalni fokus.

Ovaj projekat ima za cilj kritičko čitanje produkcije knjiga u onom područiju bivše Jugoslavije koje je još uvek povezano zajedničkim jezikom i kulturom. Cilj je uspostavljanje uzajamnog čitanja u regionu i to upravo onih knjiga koje se tiču zajedničke sudbine ovog dela sveta, a koje u uslovima nacionalno i nacionalistički parcelisanog “tržišta” uopšte ne komuniciraju međusobno.

Projekat se realizuje na sajtu RK LINKS sa rubrikom K&K koju čine tekstovi književne i druge kritike relevantnih knjiga objavljenih u Srbiji, regionu i šire.

LINKS
FOTO: Srđan Veljović

Podjednako važan cilj ovog projekta je osvetljavanje čitave andergraund književne scene u Srbiji, koja funkcioniše izvan javnog polja koje se može pratiti u medijima.

Ovakve knjige nemaju svoju platformu za javno čitanje ili ona postoji sporadično, dok je komercijala i politički podobna literatura svih vrsta preplavila javni diskurs u potpunosti.

Rezultat bi predstavljao doprinos uspostavnjanju vrednosne hijerarhije na kulturnoj sceni, kritička procena prominentnih dela bez relevantne vrednosti, ukazivanje na postojanje aktivne scene izvan medijskog fokusa kao i demokratizacija kulturne scene koja za sada funkcioniše kao polje interesnih grupa, velikih izdavača, esnafskih udruženja i drugih oblika monopolizacije javne sfere u kulturi.

Tokom 2017. objavljeno je 15 kritičkih tekstova o knjigama autorki i autora iz regiona koji nisu u centru pažnje mainstream medija i portala koji se bave uglavnom “nacionalno” etabliranim književnim veličinama.

Teme su bile najrazličitije, ali su uglavnom fokusirane na različita iskustva odrastanja tokom 90-tih, duhu tog doba, teme egzila, disidentstva, svedočenja o transgeneracijskim traumama, brutalnosti tranzicije, nemilosrdnosti patrijahalnih tradicija na ovim prostorima, iskustvom braka i porodice u njoj, preispitivanja socijalističke prošlosti i jugoslovenstva, zločinima i zločincima devedesetih, preispitivanju uzroka savremenog ropstva, upitanosti nad budućnošću mlade generacije i života na rubu egzistencije. Neke autorke su kidale i ponovo uspostavljale veze između žanra i roda, dok su se drugi bavili raskrinkavanjem nacionalnih i verskih dogmi. Teme su takodje bile i najznačajnije žene prošlog veka, zatim problemi nevidljivih i fragilnih zajednica ili pojedinaca, a naročito marginalnih grupa kao što su homoseksualci, Romi, migranti, bilo u prošlom veku, bilo u sadašnjem trenutku i samoj savremenoj umetničkoj praksi.

Tokom 2018. godine za objavljivanje je planirano 20 tekstova.

Pročitajte tekstove: http://komunalinks.com/home?category=K-UND-K

Zapratite na Fejsbuku: https://www.facebook.com/radnickakomunalinks

 Šta treba da znate o RK LINKS?

Radnička komuna LINKS je udruženje građana osnovano 2013. godine. Glavne oblasti delovanja: promocija alternativne političke kulture, promocija savremene književnosti regiona, izgradnja mira u regionu. U okviru programske delatnosti uključeno je i izdavaštvo. U fokusu LINKS-a je objavljivanje angažovanih književnih tekstova domaćih i stranih autora koji prepoznaju važnost procesa trajne izgradnje mira u postkonfliktnim društvima.


Programska urednica: Svetlana Gavrilović

Projekt menadžerka: Vera Ivković

Predsednik udruženja: Saša Ilić


Do sada u ediciji “Fokus na Fokus”: