RWFund logo

RWFund logo

Fokus na Fokus: Umetnička grupa Hop.La! – predstava Epske igrice II: Ženidba Dušanova

RWF3-min

Rekonstrukcija Ženski fond vam u okviru programa podrške Specijalni fokus predstavlja interaktivnu predstavu “Ženidba Dušanova”, koja je tokom 2018. godine nastala u produkciji Hop.La! Reč je o inovativnom pristupu obrade školske lektire i propuštanju školskih sadržaja kroz kritičke optike  o tadašnjem i sadašnjem društvu.

Predstava “Ženidba Dušanova” Umetničke grupe Hop.La! nastavak je projekta Epske igrice, čiji je cilj da u interakciji sa publikom, prvenstveno mladom, iz ugla današnjice osvetli i problematizuje patrijarhalne obrasce sadržane u epskoj poeziji, obaveznom delu školske lektire.

Prateći impuls potekao iz reakcija mlade publike prve epske igrice, “Zidanja Skadra”, ovu predstavu smeštamo u ambijent namenjen provođenju slobodnog vremena, u isto vreme ključno mesto srpske tradicije – kafanu , i žanrovski profilišemo bliže afinitetu mladih generacija – prema komediji, sa izraženim elementima pop kulture.

Tokom prve sezone igranja, “Ženidba Dušanova” izvedena je 9 puta, pred oko 600 gledalaca. Premijeru je imala na Bitef polifoniji (pratećem programu Bitef festivala). Izvedena je u okviru prvog festivala Assitej centra Srbije, sa zapaženim uspehom. Selektovana je za učešće na Baš teatru (Festivalu nezavisnih produkcija) u Kragujevcu, u avgustu 2019.

 

Izvod iz kritika:

“Iako prvobitno vedrije intonirana od “Zidanja Skadra”,  i “Ženidba Dušanova” postavlja suštinska pitanja ogoljavanja epske tradicije vešto zamaskirane “junaštvom”. U delu pesme koji se odnosi na prepoznavanje buduće neveste Roksande koja je u društvu dveju devojaka i stihove: “Ali Miloš uteć im ne dade, veće obje uvati za ruke, sve tri vodi pred cara Stjepana; caru dade Roksandu devojku, i dade mu jednu uz Roksandu, a treću je sebi ustavio”, postavlja se publici pitanje o trgovini ljudima, i činjenici da preko 90% žrtava trgovine ljudima čine žene. Na kraju i sama Roksanda uz pomoć i sugestije publike odlučuje da li će se ili ne, udati za Dušana.

Narodna poezija često je imala ulogu nadoknadivanja onoga što joj je možda istorija uskratila, isto tako i ove “Epske igrice” imaju sličan cilj.

Njihov cilj je promena gledišta.

Razotkrivanje nepravde.

I odbrana žene.”

Mima Gavrilov, pancevo.city

 

“U ovoj “drugoj epizodi” Epskih igrica rediteljka se bavi pesmom “Ženiba Dušanova” i posmatra događaje koji prethode velikom veselju – sklapanju braka izmedu srpskog cara Dušana i latinske princeze Roksande. Taj događaj rediteljka zajedno sa glumcima razlaže, postavljajuci važna pitanja sa scene, čime se otvara živ dijalog sa publikom. Ove Igrice Andelka Nikolić smešta u prostor kafane, deli nas u svatove i veoma pažljivo sluša kako ćemo i da li ćemo se uopšte osvrnuti na krivična dela koja su počinjena pre ovog svečanog čina. Pitanje krivice i kazne, rada sudstva, krivičnog zakona više su nego aktuelna kod nas danas. Na svu sreću, ova predstava je i duhovita, pa tako sve svadbene žrtve, ćutnje sudstva pred, za ceo svet vidljivim, zločinima možemo lakše uz muziku da „”oplačemo“.“

Dr Aleksandar Ðinđić, selektor festivala Bašteatar

 

Pogledajte atmosferu sa predstave:

RWF3-min

Epske igrice: Ženidba Dušanova, dramatizacija i režija Anđelka Nikolić

Epske igrice: Ženidba Dušanova, dramatizacija i režija Anđelka Nikolić

RWF1


Epske igrice: Ženidba Dušanova

dramatizacija i režija: Anđelka Nikolić

dramaturgija: Olga Dimitrijević

izvođenje: Anita Stojadinović, Đorđe Živadinović Grgur, Đorđe Branković/Igor Filipović

muzika: Ah.Ahilej

supervizija, evaluacija: Irena Ristić

fotografija: Lidija Antonović, 2018

 

Za više informacija pratite Hop.la FB stranicu.

 



Do sada u ediciji “Fokus na Fokus”: