RWFund logo

RWFund logo

Kritički život 21: Janis Varufakis

Yanis 2

U novom izdanju iz serijala Izvori epistemologije: Kritički život predstavljamo vam intervju Danijela Denvira sa ekonomistom, filozofom, političarem i profesorom Janisom Varufakisom nastao u okviru DIG podkasta magazina Jacobin.

Varufakis se u razgovoru osvrće na istorijske i savremene transformacije i kontradikcije kapitalizma, uticaj COVID-19 krize na globalnu ekonomiju i politiku, implikacije finansijskog kapitalizma u SAD i Evropi, razdvajanje finansijskog kapitalizma i kapitalističke ekonomije, kao i na moguće humanije alternative.

Intervju možete pogledati na ovom linku.

“Da budem apsolutno jasan: spektakularno je pogrešno pokušavati da se pronađe bilo kakva korelacija, bilo kakva logika koja povezuje ono što se dešava u stvarnom svetu zarada, profita, proizvodnje i prodaje – sa svetom tržišta novca. Momci i devojke, prijatelji, publiko, nema svrhe tražiti vezu između onoga što se dešava u stvarnom svetu i dešavanja na tržištu novca. To je to razdvajanje, što je jedinstven slučaj koji se nije dogodio nikad u istoriji kapitalizma.”

Prevod intervjua sa Janisom Varufakisom možete da pročitate ovde:

kriticki-zivot-janis-varufakiz

“Mit o radikalnom centru koji je dominirao i u Evropi i u SAD, sve do Barak Obame, mit da vlada ne može da uradi mnogo toga, živimo u globalizovanom svetu, sve je pod činima ekonomskih sila koje su van naše kontrole, mi samo treba da im se umilimo i kanališemo ih, da ih mazimo i budemo fini prema njima, da budemo realistični i da ne pokušavamo da se ponašamo kao da država može nešto da učini – to je nestalo preko noći. Odjednom, država nastupa i kaže: OK, ne možete na koncerte, ne smete iz kuće, mi ćemo da vam kažemo kako ćete da dišete, kada i gde ćete da dišete, zar ne? Ne kritikujem izolaciju, već kažem da odjednom vlada dolazi i govori nam šta da radimo.”