RWFund logo

RWFund logo

Kritički život 20: Vendi Braun – U ruševinama neoliberalizma

WendyBrown2016.1-ARTICLE

U novom izdanju iz serijala Izvori epistemologije: Kritički život predstavljamo vam razgovor sa političkom teoretičarkom Vendi Braun (Wendy Brown) o njenoj novoj knjizi U ruševinama neoliberalizma: Uspon anti-demokratskih politika na Zapadu (In the Ruins of Neoliberalism: The Rise of Antidemocratic Politics in the West, Columbia University Press, 2019). 

U razgovoru koji sa autorkom vodi Džefri Čurč (Jeffrey Church) prolazimo kroz neke od ključnih tema knjige: temeljnu analizu razvoja neoliberalizma, vezu neoliberalizma sa tradicionalnim moralom, kao i uzroke zaokreta zapadne politike ka krajnjoj desnici.

Kada se desio politički zemljotres 2016. godine, pobeda Trampa na izborima, ali i kada su se otprilike u isto vreme pojavile partije krajnje desnice u Evropi, koje su postizale sve veće uspehe u proporcionalnim izbornim sistemima širom Evrope – pojava Bolsonara, koja jeste novijeg datuma, pa Erdogana u Turskoj, zaokret ka autoritarnosti u dobrom delu Istočne Evrope, posebno Mađarskoj – kada se sve to desilo, činilo mi se da sam objasnila nešto o eroziji demokratskih institucija, ali uopšte nisam objasnila kako je to moglo da generiše takvu antidemokratsku, autoritarnu, etnonacionalističku desnicu, a nalazimo se u sred upravo takvih zbivanja.

Prevod intervjua sa Vendi Braun možete da pročitate ovde:

kriticki-zivot-vendybrown20

 

Odgovor na vaše pitanje o motivaciji za pisanje ove knjige bi trebalo da je očigledan – liberalizam je transformisan neoliberalizmom i sve se više, s jedne strane, identifikuje s tržištem, a s druge strane, sa slobodom ili ničim zauzdanim pravom tradicionalnog morala da vlada društvenom i javnom sferom.

 


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: