RWFund logo

RWFund logo

Kritički život 24: Veronika Gago

Foto: Eldiario.Es

U novom izdanju serijala Izvori epistemologije: Kritički život možete da pronađete prevod prvog poglavlja knjige “Feministička želja ili želja za potpunom promenom” Veronike Gago (Verónica Gago, La potencia feminista O el deseo de cambiarlo todo, Madrid: Tinta Limón y Traficantes de Sueños, 2019).

IZ UVODA: Biram da govorim o aktuelnom feminističkom pokretu iz perspektive štrajka. Od 2016. protest je postupno menjao imena: nacionalni protest žena, internacionalni protest žena, lezbejki, transseksualaca i transvestita, i na kraju internacionalni i plurinacionalni feministički protest, odnosno generalni feministički štrajk. Iskrojilo se kao saga, na neki lud način, nezaustavljiva u svojoj snazi i kontinuitetu. 

Protest iz feminističke perspektive obavezuje na ponovno istraživanje o tome šta su radnički životi danas. U ovom smislu, nemogućnost protesta kao otvaranja mogućnosti u kontekstu umnožavanja različitih vidova rada pokazuje kako feministički pokret nije samo skup zahteva vezanih za sektor ili korporaciju. S druge strane, protest postavlja pitanje koje utiče na celokupnu radničku klasu iz perspektive redefinisanja same klase. Otvara jedno novo polje istraživanja.

Tekst Veronike Gago “#MiZaustavljamo:: Ka političkoj teoriji feminističkog štrajka” možete da pročitate ovde:


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: